Belföld

2011.10.22. 18:06

Demonstráció az Új Színház új vezetőinek kinevezése ellen

Budapest - Szombaton délután megtelt az Új Színház előtti tér, ahol a közönség tagjai mellett színészek, más művészek és közéleti személyiségek tiltakoztak Dörner György igazgatói és Csurka István intendánsi kinevezése ellen.

MTI

Hajagos Mihály, a demonstrációt szervező Laboratorium Animae Színházi Társulat egyik vezetője, a Színház Alternatív Facebook-közösség létrehozója felszólalásában úgy fogalmazott: azt szeretnék elérni, hogy amennyiben Dörner György és Csurka István nem mond le, Tarlós István főpolgármester a színház vezetésére írjon ki egy új pályázatot, amelyről a szakmai szempontok, illetve a demokrácia szabályai szerint döntenek.

Mint mondta, a demonstrációt azért szervezték, mert úgy érezték, ami az Új Színház esetében történt, az egy olyan sajnálatos határátlépés, ami ma Magyarországon, egy demokratikus országban nem engedhető meg. "Ez sajnos nem csak az Új Színházról szól, ez annál sokkal messzebb mutat" - vélekedett Hajagos Mihály.

A rendezvényen megjelent Márta István, az Új Színház igazgatója is, aki kiemelte: a színház homlokzatán visszaszámlást kezdenek, amellyel a jelenlegi vezetés utolsó bemutatójára, Thomas Mann Varázshegy című regényének színpadi adaptációjára hívják fel a figyelmet. Márta István, aki beszédében a művészi szabadság és függetlenség megőrzésének fontosságát hangsúlyozta, megköszönte a hazai és a külföldi szervezetek, magánemberek szolidaritását.

Fodor Tamás színművész, rendező beszédében Tarlós István döntéséről úgy vélekedett, hogy azáltal "a mai pártállam koncot vetett egy levitézlett pártocska elé". Fodor Tamás ugyanakkor rámutatott: a színház és a politika nem egymást kizáró tényezők, szerinte a jó színház alakítja a politikai gondolkodást.

Fodor Tamás és - a videóbejátszásban üzenő - Bérczes László rendező, a szakmai bírálóbizottság tagja egyaránt felhívta a figyelmet Dörner György pályázatának szakmaiatlanságaira. "Vezetők azzal is emelhetik tekintélyüket, ha beismerik, hibáztak" - jegyezte meg Bérczes László.

"Akik programszinten hirdetik az antiszemitizmust, nem kaphatnak színházvezetői megbízatást a magyar polgárok által fenntartott intézményekben. Ezzel a gesztussal hivatalos szintre emelték az antihumánumot" - fogalmazott a Hegedűs D. Géza színész a tüntetésen, amelyen több százan gyűltek össze.

A rendezvényen felolvasták Muncruczó Kornél levelét is, amelyben a rendező arra hívta fel a figyelmet, hogy a színház lényege az alkotás szabadsága. "Az Új Színháznak attól kell újnak lennie, hogy mostantól egy új attittűdöt honosít meg, amelyben a felelősség, a társadalmi szerepvállalás a művészet alapvető igénye" - szögezte le, Tarlós döntését "dilettánsnak" nevezve.

A tüntetésen elhangzott többek között Mohácsi János, Kulka János, Bitó László, Cserhalmi György, Fullajtár Andrea, Upor László, Csányi Sándor, Nádasdy Ádám, Hámori Gabriella, Mucsi Zoltán, Novák Péter és Fábry Sándor beszéde is. De megjelent Török Ferenc, Gerendás Péter,  Hernádi Judit, Závada Pál, Galambos Péter, Mécs Imre, Lévai Katalin és Schiffer János is.

A rendezvényen felolvasták a 25 ország 46 színházát tömörítő European Theater Convention (ETC - Európai Színházi Tömörülés) Tarlós Istvánnak küldött levelét is, amelyben tiltakozik a szakmai grémium döntését figyelmen kívül hagyó főpolgármesteri döntés ellen.

Mint a levélben fogalmaznak, az Új Színházat a Márta István vezetése alatt elért művészi teljesítményéért fogadta tagjai közé az ETC, amely aggodalommal figyeli a szakmai és művészi érdemeket a politikai érdekek kedvéért félretévő intézkedéseket. "Egy 'hátország' színház egy olyan múltba húzná vissza az Új Színházat, amelyet a magyar művészek rég maguk mögött hagytak" - mutatnak rá a levélben, arra kérve Budapest főpolgármesterét, hogy gondolja újra álláspontját.

Az Új Színházat külföldön képviselő Balla Ildikó, díszlet- és jelmeztervező az MTI-nek elmondta, hogy az ETC Újvidéken zajló éves közgyűlésén, pénteken vette fel tagjai közé az Új Színházat. Mint felidézte, a szervezet tagjai arról is döntöttek, hogy az Új Színáz és a szintén ETC-tag Miskolci Nemzeti Színház ügye kapcsán a tagszínházak saját országuk kormányainál kezdeményezik, hogy az Európai Parlamentben szólaljanak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!