Belföld

2014.12.02. 14:08

Déli Áramlat - Gyurcsány: léket kapott a keleti nyitás politikája

Gyurcsány Ferenc szerint aki "az egyre gyengülő és elszigetelődő" Oroszországra építi Magyarország külpolitikáját, az kudarcra ítéli saját hazáját.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke ezt annak kapcsán mondta kedden sajtótájékoztatón, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök előző nap bejelentette: Oroszország nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték tervének megvalósítását.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, a keleti nyitás politikája akkora léket kapott, ami már süllyedéssel fenyeget, ezért arra szólítják fel a miniszterelnököt, hogy "fejezze be a kalandozások korát".

Értékelése szerint a döntés nyomán nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar külpolitika és gazdaságpolitika "pofozózsákká" változott, és onnan kapta a legnagyobb pofont, ahonnan a legkevésbé számított rá. Nemcsak kudarcot vallott ez a politika, hanem látványosan meg is szégyenült és "újra az utolsó csatlós szerepébe kényszerültünk" - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Úgy vélekedett, hogy a miniszterelnök nem értette meg, milyen változások történtek a 2008-2009-es válság óta, ugyanis Európa energiaigénye előbb stagnált, majd hanyatlott, ami átértékelte a Déli Áramlat szerepét.

Ráadásul - folytatta a DK elnöke - 2012 óta látványosan csökken az orosz gazdaság teherbíró képessége, Moszkva egyre inkább elszigetelődik, Oroszországból menekül a tőke, az olaj ára esik és csökken a rubel értéke. Oroszország rákényszerül a családi ezüst kiárusítására is, ami azt mutatja, hogy nem Európa tiltakozása miatt nem kívánja folytatni a Déli Áramlatot, hanem jelentősen elveszítette finanszírozó képességét - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc szerint ez más megvilágításba helyezi a paksi atomerőmű tervezett bővítését is, és közel lehet az a pillanat, amikor Oroszországnak a paksi szerződést is fel kell mondania.

Ez pedig azt jelenti, hogy veszélybe került a teljes magyar energiapolitika - összegezte véleményét a DK elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!