Belföld

2013.07.16. 15:19

Csak együtt!

A Fidesz a kétharmad birtokában a saját képére formálta a választási törvényt.

Varga Domokos Péter

A Fidesz a kétharmad birtokában a saját képére formálta a választási törvényt. Erről elég annyit tudni, hogy ugyan regisztráció mégsem lesz, viszont szavazhatnak a külföldön élő magyar állampolgárok, felére csökken a parlament létszáma, átalakulnak a választási körzetek, kétfordulós helyett egyfordulós lesz a választás, megszűnik a területi lista, csak az országos marad, a képviselők teljes összlétszámából az egyéni képviselők aránya 53 százalék lesz.

Azaz, aki megnyeri az egyéni körzeteket, megszerezte a többséget. Ez az átalakítás abszolút megfelel a Fidesznek (a nagy gyűjtőpártoknak), és a lehetőségét is elveszi a kis pártoknak attól, hogy részesei lehessenek a törvényhozásnak.

Az Ipsos legfrissebb felmérése szerint a többség kormányváltást szeretne, de 62 százalék elégedetlen az ellenzékkel. (A legnépszerűbb párt továbbra is a Fidesz, 10 százalékkal veri az MSZP-t.) A demokratikus alapon változást akaró ellenzék két legnagyobb pártja, az MSZP és az Együtt–PM szövetség tegnap eljutott odáig, hogy rögzítették a közös egyéni jelöltek kiválasztásának szempontjait.

A kétharmados párt már-már diktatórikus berendezkedését csak összefogással lehet megváltoztatni. Ha ez nem történik meg, a 2014-es parlamenti választásnak nem lesz tétje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!