Belföld

2012.04.12. 11:08

Csak a kollektív szerződésben lehet csökkenteni a pótszabadságot

A júliusban hatályba lépő új Munka törvénykönyve (Mt.) szerinti, életkor alapján járó pótszabadságot csak a kollektív szerződésben lehet csökkenteni - mondta Szarvas Júlia, a Deloitte Magyarországgal együttműködő Ember és Szarvas Ügyvédi Iroda ügyvédje.

MTI

Korábban több hírportál is felhívta a figyelmet arra, hogy az új Mt.-ben akár 10 nappal is csökkenhet egy-egy munkavállaló szabadsága, mivel az új kódex az életkor alapján járó alapszabadságot - amely 45 éves kor felett éri el maximumát, a 10 napot - pótszabadsággá alakítja.

Szarvas Júlia munkajogi szakértő kiemelte, hogy a változás ellenére a pótszabadság mértékét munkaszerződéssel nem, csak kollektív szerződésben lehet negatív irányba módosítani.

Az új Mt. ugyanis tartalmazza azt az általános szabályt is, hogy a munkaviszonyra vonatkozó szabályoktól, így a szabadságra vonatkozó rendelkezésektől munkaszerződésben csak a munkavállaló javára lehet eltérni.

Kifejtette, hogy a kollektív szerződést a szakszervezetekkel köti a munkaadó, hosszas alkuk, tárgyalások után. Az új Munka törvénykönyve szerint az életkor szerint járó pótszabadságok is bekerültek az alku körébe. A szakértő - az eddigi gyakorlati tapasztalatok alapján - csak akkor tartja elképzelhetőnek, hogy a szakszervezetek beleegyeznek a pótszabadság csökkentésébe a kollektív alku során, ha ezért cserébe valamilyen más előnyhöz, plusz juttatáshoz jutnak a munkavállalók.

A munkajogi szakértő emlékeztetett arra, hogy az új Mt. 43. paragrafusában a jelenlegi kódexhez hasonlóan főszabályként az szerepel, hogy - eltérő megállapodás hiányában - a munkaszerződés csak a munkavállaló javára térhet el az Mt. rendelkezéseitől. A kollektív szerződés ugyanakkor - szintén hasonlóan a mostani szabályozáshoz – meghatározott kérdésekben a munkavállaló javára, és hátrányára is eltérhet.

Szarvas Júlia kiemelte: munkaszerződésben ennek megfelelően csak a munkavállaló javára lehet eltérni az Mt.-ben rögzített szabadságoktól. Kollektív szerződésben azonban a fő szabály szerint pozitív és negatív irányba is el lehet térni, és mivel az életkor szerinti pótszabadságokra vonatkozó passzus nem szerepel azok között, amelyektől a kollektív szerződésben csak a munkavállaló javára lehet eltérni, így ott elvileg kiköthető a pótszabadság mértékének csökkentése is.

A szakértő ugyanakkor úgy véli, hogy a szakszervezeti alku miatt a munkavállalók szempontjából negatív irányba történő eltérés a gyakorlatban nem lesz jellemző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!