Belföld

2015.07.03. 09:21

Brókerbotrány - Elutasította az Együtt feljelentését az ügyészség

Az ügyészség elutasította az Együtt által a magyar kereskedőház Quaestorból való pénzkivonása miatt bennfentes információval való kereskedés ügyében tett feljelentését - tájékoztatta Pápa Levente, a párt alelnöke pénteken az MTI-t.

Pápa Levente szerint ezzel az ügyészség azt mondta: "ma Magyarországon legális az, ha valaki tudja, hogy egy pénzintézet csődbe fog menni, nem szól senkinek és kiveszi onnan a pénzét". A politikus megjegyezte, hogy ha ez valóban szabályos, akkor a jogszabályokat meg kell változtatni.

A párt alelnöke felidézte: március 25-én ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, miután a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) aznap vonta ki a Quaestorból a pénzét, amikor a pénzintézet csődbe ment. Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök elismerte, hogy ő személyesen adott utasítást ezen pénzek kivételére.

Kifejtette: a Központi Nyomozó Főügyészség a feljelentés elutasításában azzal érvel, hogy ezen pénzügyi művelettel állampapírokat adtak el, amelyek árfolyamára nem lehetett hatással az, hogy a Quaestor csődbe megy vagy sem. Ezért nem valósult meg a bennfentes információval való kereskedés.

Pápa Levente kiemelte: feljelentése nyomán egyrészt az ügyészségnek nem is azt kellett volna vizsgálnia. Másrészt a politikus szerint az ügyészség érvelése sem állja meg a helyét, hiszen "köztudott", hogy egy ország pénzügyi rendszerének stabilitása hat az állampapír árfolyamára. Ha valaki tudta azt, hogy a Quaestornál 150 milliárdos veszteség lesz (amely a magyar GDP 1 százaléka), gondolni kellett volna arra, hogy ez befolyásolni fogja a magyar pénzügyi rendszer stabilitását, tehát közvetve hatása lesz a magyar állampapírok árfolyamára - mondta.

Az Együtt alelnöke felháborítónak nevezte azt is, hogy a kormány úgy változtatta meg a büntetőeljárásról szóló törvényt, hogy ha valaki nem sértett egy ügyben, akkor az ügyészségi döntés ellen nincs lehetősége panasszal élni.

Pápa Levente ugyanakkor kiemelte: feljelentése mellett a Questor-ügyben közérdekű adatokat is kikért a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, valamint a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-től. Azt szerette volna tudni, hogy pontosan ki, mikor és milyen utasításokat adott a Quaestorral kapcsolatos pénzügyi műveletek végzésére. Miután ezeket az adatokat nem kapta meg, pert indított, amelynek a tárgyalása jövő héten kezdődik - tájékoztatott a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!