Belföld

2013.11.04. 10:25

Biztosítás: elkezdődött a kötelező kampány

Minden biztosító meghirdette november 1-éig az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifáit, az első elemzések azt mutatják, hogy vége az autósok megnyeréséért folytatott éles díjversenynek, hosszú évek után megáll a kgfb átlagdíjak csökkenése, sőt, az idei kampányban akár 6-8 százalékos átlagos díjemelkedésre is számíthatunk.

Osváth Sarolta

Megkezdődött a kgfb év végi kampánya, a határidőre mind a tizenöt érintett biztosító közzétette az új díjtarifáját, sőt, négy társaság, megelőzve a többieket, már egy nappal korábban megtette.

A piacvezető online biztosításközvetítő portál szerint az már most bizonyos, hogy többet kell fizetünk a kötelezőért, az idén megfordul a trend és megáll a díjak hosszú évek óta tartó csökkenése. Az első számítások szerint a díjak átlagos emelkedése 6-8 százalékos is lehet, bár ez csak a konkrét kötések nyomán válik egyértelművé. Azok a biztosítók, amelyek tavaly magasabb díjakat alkalmaztak, most ugyan csökkentették idei tarifáikat, de így is magasabbak, mint a tavalyi átlag. Egy biztosító pedig olyan díjakkal jelent meg, amely szinte bizonyossá teszi, hogy nem törekszik új ügyfelek szerzésére. A portál szerint az is elképzelhető, hogy elhagyja a kötelezős piacot a kgfb jelenlegi kritikus jövedelmezőségi szintje miatt.  A többi biztosító üzletpolitikájában is érezhető fordulat, bár jelentős strukturális változás nem várható a korábbi tarifákhoz képest. Az biztos, hogy  komolyabb új kedvezményre nem számíthatnak az autósok. A legnagyobb kedvezményt ismét az éves díj egyösszegű befizetésével, a bankszámláról történő fizetéssel (bankkártya, utalás, inkasszó), illetve az elektronikus kommunikációval érhetjük el.  Ez egyenként 10, de akár 25 százalék is lehet. Fontos tudni, hogy a kedvezmények mértékét a biztosítók az idén is limitálják, új kötésnél általában 45-55 százalékos a kedvezményplafon. Ezúttal lehetséges, hogy a kényelmesek és a biztosítójukhoz hűséges ügyfelek sem járnak rosszabbul, a biztosítók a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyeznek a jó ügyfelek megtartására.

A károkozók viszont az idei évben biztosan rosszabbul járnak, a biztosítók ugyanis évfordulókor továbbra is következmény nélkül felmondhatják a kgfb-szerződéseket. Ezzel a lehetőséggel várhatóan a korábbinál nagyobb arányban fognak élni. Érezhető a portfolió-tisztítás szándéka,  több biztosító az új tarifáiban komoly pótdíjjal is bünteti ezeket az autósokat. A károkozóknak tehát az idén jelentősebb díjemelkedéssel kell számolniuk,  nekik mindenképpen célszerű alaposan tájékozódni, összehasonlítani az új ajánlatokat.

Arra ne számítsunk, hogy könnyebb lesz eligazodni és dönteni a díjtarifák  között, mert a rendszer éppen olyan bonyolult, mint eddig, vagy talán még jobban. A biztosítók ugyanis egyre több új szempontot vezetnek be a szegmentálás érdekében. Új elem például, hogy a minimál díj mellett bizonyos feltételekhez kötötten megjelent a maximum díj is, de létezik már a jobbkormányos autók pótdíja, és bővül azon biztosítók köre, amelyek a hajtóanyag (benzin, dízel) alapján is különböző szorzószámokat alkalmaznak. Idén először találkozhatunk egy olyan kedvezménnyel, amely a kampány első két hetében végrehajtott tranzakciókat jutalmazza díjkedvezménnyel. Az eddigi tapasztalatok szerint ugyanis az autósoknak csaknem fele csak a határidő előtti utolsó nyolc-tíz napban dönt a biztosításváltásról. Az idén a két nappal későbbi díjhirdetés miatt amúgy is rövidebb kampányban a legkedvezőbb ajánlatokra vadászó autósoknak érdemes mielőbb körülnézni a tarifatáblázatok között.

 

Fontos tudni, hogy az év végi időszakban nem csupán a január elsejei, hanem a januári vagy februári évközi évfordulóval rendelkező autósok is érintettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!