Belföld

2014.12.03. 17:57

Beutazási tilalom - Tállai András: a NAV-on belül jelenleg is zajlik egy belső vizsgálat

Továbbra sincs "ügy", amit ki lehetne vizsgálni, az elmúlt időszak eseményei ugyanakkor szükségessé tették, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon belül kivizsgálják, mi az oka egyes amerikai érdekeltségű cégek NAV-val szembeni esetleges negatív tapasztalatainak - írta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés honlapján szerdán közzétett írásbeli válaszában.

Szél Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője több kérdéssel fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez: van-e tudomása arról, hogy bármilyen iratátrendezés zajlik a NAV-ban; szokásos eljárásnak számít-e, hogy kiürítik a NAV székházát; elindult-e bármilyen hivatalos vizsgálat a NAV-on belül a kitiltási botrány óta.

Varga Mihály nevében válaszolva az államtitkár a NAV elnökével kapcsolatban azt írta: "ha valaki azt állítja valakiről, hogy korrupt, konkrét ügyek, bizonyítékok nélkül, az még nem korrupciógyanú, azt nem lehet kivizsgálni".

Tállai András kiemelte, hogy a NAV-ban nem folyt és nem is folyik bizonyítékok eltüntetése. Az iratkezelés a NAV szabályzata szerint zajlik.

A szervezeten belüli rendszeresített eljárások - folytatta - csak akkor indulhatnak meg, ha van "ügy", amit ki kell vizsgálni. "Jelen esetben azonban továbbra sem látott napvilágot egyetlen konkrét hatósági ügy sem, amellyel összefüggésben bármilyen vizsgálat indulhatott volna." Az elmúlt időszak eseményei azonban szükségessé tették, hogy a NAV-on belül kivizsgálják, mi az oka egyes amerikai érdekeltségű cégek NAV-val szembeni esetleges negatív tapasztalatainak. A munka jelenleg is zajlik, de annak hangsúlyozottan a belső kontroll a célja, nem pedig az érintett adózókkal szembeni adóhatósági fellépés kezdeményezése - hangsúlyozta az államtitkár.

Kitért arra is, hogy megmozdulások, tüntetések miatt a NAV egyetlen épületének a kiürítését sem rendelte el az elmúlt időszakban. Mint írta, november 5-én rendeztek demonstrációt a belvárosban, a NAV központi hivatala Széchenyi utcai épületének közelében. A NAV épületét azonban ekkor sem ürítették ki, hanem a NAV vezetősége 16 óra után lehetővé tette a dolgozóknak, hogy a tüntetés előtt akadálytalanul hazajussanak. Tállai András szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a megmozdulás a NAV tevékenységével is összefüggött, illetve nem lehetett elvonatkoztatni az október 26-i "internetadó elleni tüntetésen" történt, "erőszakos cselekedetig fajuló megmozdulástól". Ilyen helyzetben minden munkáltatónak kötelessége biztosítani, hogy a dolgozók biztonságosan hagyhassák el az épületet - jelezte írásbeli válaszában Tállai András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!