Belföld

2009.04.17. 11:42

Bajnai debütált: önfeláldozásról és fájfdalmas döntésekről beszélt

Budapest - <em>Bajnai Gordon</em> az új kormány első ülésén a válságkezelés taglalása közben elmondta: fájdalmas és nehéz döntések jönnek.

nincs nev

Bajnai szerint az új kormány felelőssége a rövid ideig tartó mandátuma ellenére is nagyon nagy, ezért a kormánytagoktól ehhez illő elszántságot, komolyságot, őszinteséget, együttműködést és helyenként önfeláldozást vár el. A Bajnai-kormány első, pénteki ülésén a miniszterelnök azt mondta: a kormány válságkezelő programjával foglalkoznak, amely a válság minden aspektusára megpróbál választ adni.
    
A kormányfő hangsúlyozta: van jelentősége annak, hogy a kormány mögött erős politikai támogatás, jelentős parlamenti többség áll, ahogyan annak is, hogy "a kormány a dolgát, még a fájdalmas döntéseit is, nyitott szemmel, józan, tiszta fejjel, de ha kell, nehéz szívvel, de megtegye".

    Olyan munkára számítok, amelyben mindenki elkötelezett az egész ügy iránt, és nemcsak rész-, tárcaérdekeket követ, hanem Magyarország egészének, a válságból való kilábalásnak és egy új növekedési pályára állásnak a szempontjait - jelentette ki Bajnai Gordon.

    "Egy év, egy kormány a válságkezelés érdekében" - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint erre a feladatra vállalkozott az új kabinet. Kiemelte, hogy az új és korábbi tagok célja közös: Magyarország kivezetése a súlyos világgazdasági válságból - sokszor fájdalmas és nehéz döntésekkel, de nagy elszánással és felelősséggel.
    Az országot olyan pályára kell állítani, amelynek eredményeként a polgárok egy biztatóbb, jobb jövő felé haladhatnak a következő években - szögezte le Bajnai Gordon.
   
A kormányfő szavai szerint kabinetjét a változatosság és a folytonosság egyszerre jellemzi; az új összeállításban megerősítették a szakértői képviseletet, mert azt "gondoljuk, hogy válságnak nincs ideológiája, a válság politikamentes, a válságkezelés nem bal- vagy jobboldalról szól".
    
    A válságkezelő program kapcsán a kormányfő elmondta még, hogy az nemcsak az azonnali, rövid távú kérdésekre keres választ, hanem azokra is, hogy Magyarország miként kerülhet új növekedési pályára.
    
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!