Belföld

2012.12.20. 15:36

Az Országházban adták át a Gábor Dénes-díjakat

Budapest - A mérnöki munka, a technológiai fejlesztés terén elért eredményeik elismeréseként vehettek át több mint fél tucatnyian Gábor Dénes-díjat csütörtökön az Országházban.

B. Kiss László

A Nobel-díjas magyar tudósról, Gábor Dénesről elnevezett elismerést 1989-ben alapította a NOVOFER Alapítvány. A műszaki értelmiség - kutatók, fejlesztők, egyetemi tanárok - munkáját elismerő kitüntetést  eddig összesen 157-en kapták meg.

Imecs Mária kolozsvári professzor Kövér Lászlótól vette át a Gábor Dénes-díjat (Fotó: NOVOFER Alapítvány)

Az idei  díjkiosztót csütörtökön tartották az Országház zsúfolásig megtelt felsőházi termében, az ünnepségen jelen volt Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is. Az idei díjazottak:    Imecs Mária villamosmérnök, a Kolozsvári Műszaki Egyetem mérnök-professzora; Dán András villamosmérnök, egyetemi tanár; ifj. Duda Ernő, a SOLVO Biotechnológiai Zrt. elnök-vezérigazgatója; Katona Tamás János mérnök-hőfizikus, a paksi atomerőmű tudományos tanácsadója;  Peták István orvos, a KPS orvosi biotechnológiai vállalkozás alapítója és szakmai vezetője; Tóth Magdolna kertészmérnök, egyetemi tanszékvezető;  Vígh László vegyész, kutatóprofesszor; Rátai Dániel, informatikus, feltaláló. Csermely Péter biokémikus, egyetemi tanár In Memoriam Gábor Dénes elismerésben, Sik Dávid villamosmérnök hallgató pedig  a világhírű magyar tudósról elnevezett diákköri ösztöndíjban részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!