Belföld

2013.01.03. 21:24

Az MTVA elnézést kért Esterházy Pétertől

Budapest - A Kossuth rádió munkatársai kivágták a műsor azon részét, amelyben Esterházy a Nemzeti Színházat ajánlja a hallgatóknak. Az MTVA vizsgálatot rendelt el és elnézést kért az írótól.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vizsgálatot rendelt el Esterházy Péter író Kossuth rádióban december 25-én elhangzott programajánlója ügyében, és elnézést kért az írótól.

Az Élet és Irodalom (ÉS) csütörtökön Facebook-oldalán részletet közölt az egyik, pénteken megjelenő írásából. Ebben Esterházy Pétert idézve azt írták: a rádió munkatársai kivágták a műsor azon részét, amelyben a Nemzeti Színházat ajánlja a hallgatóknak.

Az MTVA erre reagálva csütörtök este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a vizsgálat kiderítette: a külső gyártású, Trendidők című műsorban a programajánlók konkrét kiállításra, eseményre, könyvbemutatóra vonatkoznak, a Nemzeti ajánlása pedig nem kapcsolódott konkrét eseményhez, ezért vágta ki a műsor szerkesztője. Az MTVA szerint a szerkesztő hibás döntést hozott, ezért a vezérigazgató fegyelmi eljárást kezdeményezett vele szemben.

A kivágott mondatok a következők voltak: "Első helyen a Nemzeti Színházat ajánlanám, politikai kekeckedés nélkül, egyszerűen csak vegyük tudomásul, hogy ez egy olyan színház, amelyik most már csak fél évig fog ebben a formában létezni. És nagyon sok nagyon jó előadása van. A Nemzeti soha nem volt ilyen közel a saját közönségéhez."

Az MTVA szerint a Kossuth-díjas író szavai megfeleltek a műfaji követelményeknek, a szerkesztői változtatás nem volt indokolt. Az MTVA amellett, hogy az egyik hírportál cenzúrára vonatkozó vádját visszautasította, elnézést kért az írótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!