Belföld

2014.09.02. 14:15

Az MNB költései miatt összehívják az Országgyűlés költségvetési bizottságát

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közelmúltban nyilvánosságra került költéseinek ügyében hétfőre összehívja az Országgyűlés költségvetési bizottságát a testület MSZP-s elnöke, aki ezt kedden tudatta az MTI-vel. Az MSZP az ülésen rendkívüli állami számvevőszéki ellenőrzést fog kezdeményezni a jegybanknál.

Burány Sándor elmondta, hogy az ülés összehívását az MSZP, az LMP és az Együtt-PM is kezdeményezte.

Azt mondta, az ülésen Matolcsy Györgynek, az MNB elnökének és a jegybank hónapok óta nem működő felügyelőbizottsága tagjainak meghallgatását tervezik.

A cél az, hogy a bizottság tagjai közvetlen és hiteles tájékoztatást kapjanak a jegybank közpénzből megvalósított befektetéseiről, azok államháztartásra és államadósságra gyakorolt hatásairól - egészítette ki nyilatkozatát az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Bank alapvető feladataihoz nem kapcsolódó közpénzkifizetésekről van szó, az MSZP az ülésen kezdeményezni fogja, az Állami Számvevőszék folytasson le rendkívüli ellenőrzést az MNB-nél.

Az elmúlt hetekben került nyilvánosságra, hogy a jegybank több mint kétszázmilliárd forintot adott saját alapítványainak közgazdászképzés céljára, megvásárolta a tiszaroffi kastélyszállót, valamint a budapesti Eiffel Palace-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!