Belföld

2009.04.14. 11:46

Az MDF tartózkodik, a Fidesz-KDNP nem nyom gombot a bizalmatlansági indítvány szavazásán

Budapest - Az ellenzék nem vonul ki a konstruktív bizalmatlansági indítvány keddi szavazásáról, és a vitában is részt vesznek.

nincs nev

A Fidesz-KDNP nem nyom gombot

A Fidesz és a KDNP képviselői nem nyomnak gombot a konstruktív bizalmatlansági indítvány keddi szavazásán, de bent lesznek az ülésteremben, és a vitában is részt vesznek - jelentette be Navracsics Tibor frakcióvezető a két párt frakcióülése után újságíróknak. 

Mint mondta, úgy döntöttek, hogy az alkotmányos alapintézmények, a jogállam és a demokrácia iránti tiszteletből részt vesznek a vitában, felszólalnak, és elmondják érveiket, ugyanakkor a konstruktív bizalmatlansági indítvány ilyen módon való alkalmazását olyannyira méltatlannak tartják a jelenlegi helyzetben, hogy szavazni nem fognak.  

"Bent vagyunk az ülésteremben, de nem nyomunk gombot" - mondta. 

Az MTI kérdésére elmondta, hogy az új kormányfő eskütételén is bent lesznek, és nem vonulnak ki Gyurcsány Ferenc leköszönő miniszterelnök beszédéről sem. "Örömmel meghallgatjuk" - jegyezte meg. 

Szintén kérdésre azt mondta, nem fognak kivonulni Bajnai Gordon beszédeiről sem, ha megválasztják őt miniszterelnöknek. 

Ugyancsak kérdésre azt mondta, semennyire nem tartják szakértőnek a most megalakuló kormányt. Az újságírók Orbán Viktort is kérdezték a nyilvánosságra került kormánylistáról, de a Fidesz elnöke elhárította a kérdéseket. 

Az MDF tartózkodik 

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) tartózkodni fog a konstruktív bizalmatlansági indítvány keddi szavazásán, de az MDF-es képviselők bent lesznek az ülésteremben, és a vitában is részt vesznek - tájékoztatta Dávid Ibolya, az MDF elnöke kedden az MTI-t. 

A pártelnök hozzátette: az MDF továbbra is a mihamarabbi előre hozott választásban látja a nemzet jövőjét.  

"A jelenlegi politikai helyzetből kiindulva azonban tudomásul vesszük, hogy az újjáalakuló MSZP-SZDSZ koalíció másképp döntött, és közösen Bajnai Gordont jelölik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök helyére" - emeli ki a közleményben. 

Az MDF szerint a leendő miniszterelnök által tervezett tűzoltó lépések három hónap alatt kivitelezhetőek, ezért a párt arra kéri Bajnai Gordont, hogy az azonnali döntéseket igénylő intézkedések végrehajtását követően az ország érdekében tegye lehetővé az őszi előre hozott választások megtartását.

Dávid Ibolya szerint ugyanis Bajnai Gordon csak Magyarország jelenével foglalkozik, jövőjével nem, mert semmilyen reformba, szerkezeti változtatásba nem akar belefogni.  

Hozzáteszi: Bajnai Gordon eddig ismert programja nem az MDF által támogatható program. A konstruktív bizalmatlansági indítvány szavazása során az MDF ezért azt javasolja képviselőinek, hogy a tartózkodást jelző gomb megnyomásával szavazzanak - olvasható a közleményben. 

"Tartózkodni fogunk, mert demokrataként, a parlamentáris demokrácia híveként a vitáról nem vonulunk ki, azon részt veszünk; következetes ellenzéki, konzervatív pártként az indítványra nem szavazunk nemmel, hiszen nem kívánjuk hatalomban tartani Gyurcsány Ferencet; az indítványt nem szavazzuk meg, mert Bajnai Gordon miniszterelnökön keresztül sem kívánunk közös politikai felelősséget kialakítani az MSZP-vel és az SZDSZ-szel" - írja a pártelnök. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!