Belföld

2014.12.07. 14:39

Az idei Prima Primissima díjazottak

A Prima Primissima mozgalom a megyékben is a társadalmi élet kohéziós erejévé vált, a Megyei Prima Díj rendezvények a helyi vállalkozókat, művészeket, sportolókat közös platformra hozta – hangzott el a tizenhatodik alkalommal megrendezett Vállalkozók Napja ünnepségen, amelyet követően kiosztották az idei Prima Primissima díjakat is.

Osváth Sarolta

A Művészetek Palotájában a díjátadó ünnepségen a közönség soraiban megjelent Áder János és felesége, Herczegh Anita, Lévai Anikó, Pintér Sándor és Matolcsy György is.

- A megyékben is nagy sikert hozott a Prima díj mozgalom, elsősorban azért, mert kiemelkedően nemes célért zajlik és egyben olyan összefogást is megvalósít, amelynek során a vállalkozók még nyitottabbá válnak az üzleti életen túli, például kulturális teljesítményekre, a művészek pedig partnerre találnak a vállalkozók között – hangsúlyozta Ádám Imre a VOSZ soros elnöke.

Ahogy a már lezajlott megyei Prima Díj rendezvények a nagy egymásra találásról szólnak és az események a helyi összefogás legjobb letéteményesei, úgy a fővárosban hagyományosan megrendezett Prima Primissima díjátadó országosan a hazai üzleti élet a legpatinásabb és a legrangosabb ünnepi eseményévé vált. A VOSZ által rendezett Vállalkozók Napja ünnepségét követően adták át az idei Prima Primissima díjakat, a magyar szellemi elit, a művészet, a kultúra, a tudomány és a sport kiemelkedő képviselőinek a Művészetek Palotájában.

A magyar irodalom kategóriában az idén Turczi István költő, író  ( jelöltek voltak még Bodor Ádám és Buda Ferenc)  a színház- és filmművészet kategóriában Csomós Mari színművész, (jelöltek voltak Bánsági Ildikó és Ragályi Elemér is), a magyar tudomány kategóriában pedig Barabási Albert-László fizikus (jelölték Erőss Lorándot és Romsics Ignácot is) kapta az elismerést. A magyar sajtó kategória nyertese az On the Spot (Cseke Eszter és S. Takács András dokumentumfilm sorozata), a zeneművészet Prima Primissimája pedig Sztevanovity Dusán dalszövegíró, zenész lett.

A magyar sajtó kategóriában Prima Primissima Díjjal elismert On the Spot dokumentumfilm-sorozat nevében a készítői, Cseke Eszter és S. Takács András a díjátadó gálán Budapesten, a Művészetek Palotájában 2014. december 5-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

A legjobb képzőművészként Konok Tamás festő- és szobrászművész, a legkiválóbb sportolóként Polgár Judit sakkozó kapta meg a díjat, a magyar oktatás és köznevelés legkiemelkedőbb képviselőjének a Fővárosi Állat- és Növénykertet értékelték, az építészet legjobbjának járó elismerést pedig Pálfy Sándor kapta. A népművészet és közművelődés kategóriában Sárosi Bálint népzenekutató bizonyult Prima Primissimának.

A közönségdíjat a Jászság Népi Együttes kapta. A Primák 5 millió, a Primissimák pedig 15 millió forint jutalomban részesülnek.

A közönség által kiválasztott közönségdíjas továbbra is az alapító Demjén Sándor felajánlásából részesül jutalomban, miután az elmúlt évtől a Prima Primissima díjat az OTP gondozza és finanszírozza. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a kuratórium elnöke lázas betegsége miatt idén nem vett részt személyesen a díjátadón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!