Belföld

2012.04.10. 22:01

Április 11. - Mi történt ezen a napon?

Április 11. Leó, Szaniszló névnapja, az év 102. napja a Gergely-naptár szerint.

Sinkovics Eta

Leó az eredetileg Leonnak becézett összes görög névből önállósult a rómaiaknál. Jelentése: oroszlán. Női alakja a Leona. Több pápa választotta ezt a nevet, közülük I. vagy Nagy Leó, aki arról nevezetes, hogy megállította Attila hun vezért és hadát Róma falainál. Bölcs Leó bizánci császár feljegyezte a honfoglaló magyarokról, hogy taktikusan eredményes, "körmönfont politizálás" jellemzi őket. Frankel Leó szocialista politikus volt, Párizsban megismerkedett Marx Károllyal és tanaival, az 1871-es párizsi kommün munkaügyi megbízottjává választották. Ő volt a kezdeményezője a Magyarországi Általános Munkáspárt megalakításának, majd visszaköltözött Párizsba; Budapesten utca őrzi az emlékét.

Szaniszló szláv eredetű, jelentése állandó dicsőség. Ismert viselője a lengyel Stanislaw Lem, aki számos tudományos, fantasztikus regényt írt, közülük sok megjelent Magyarországon is, köztük a Solaris.

Április 11-én van a Költészet Napja Magyarországon: 1905. április 11-én született József Attila, és ennek emlékére 1964-től minden évben ezen a napon ünneplik Magyarországon a költészet napját. Debrecen Napja: 1693-ban I. Lipót király ezen a napon adományozott kiváltságlevelében Debrecent szabad királyi városi rangra emelte. A Koncentrációs Táborok Felszabadulási Ünnepe: annak emlékére, hogy 1945-ben ezen a napon szabadult fel a buchenwaldi tábor. A Parkinson-kór Világnapja: 1997 óta tartják világszerte. Szent Szaniszló Ünnepe: a galíciai születésű katolikus püspök, vértanú, Krakkó és Lengyelország patrónusa.

Április 11-én történt: 1241-ben volt a muhi csata első napja. 1713-ban kötötte meg az utrechti békét XIV. Lajos francia király Angliával, Hollandiával, Savoyával, Portugáliával és Poroszországgal (a spanyol örökösödési háború lezárása). 1848-ban az 1848-as márciusi polgári forradalmat követően és annak hatására Pozsonyban V. Ferdinánd király feloszlatta az utolsó rendi országgyűlést, és szentesítette az Áprilisi Törvényeket. 1896-ban Hajós Alfréd versenyúszó megszerzte az első magyar olimpiai aranyérmet. 1941-ben Magyarország megtámadta a már felbomlott Jugoszláviát, a Magyar Honvédség megkezdte a bevonulást a Délvidékre. 1957-ben az 1957. márciusban indult magyarországi lottón a 6. játékhéten ezen a napon értek el először öt találatot. 1970-ben útnak indult az Apollo-13 űrhajó, az Egyesült Államok Hold-programjának majdnem tragikusan végződő küldetése. 2001-ben a PPL Therapeutics skót vállalat laboratóriumában megszülettek a világ első klónozott malacai. 2006-ban Vénusz körüli pályára állt az első európai Vénusz-szonda, a Venus Express. 2008-ban igen nagy létszámban lezajlott a Broadway jegyirodás tüntetés a budapesti Hollán Ernő utcában. A két tüntető tömeget a rendőrség egymástól távol tartotta, az eseményen megjelent számos politikus, köztük Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök és Gerhard Schröder egykori német kancellár is. 2011-ben merényletet követtek el a fehérorosz főváros, Minszk metrójában, a robbanás 11 ember életét követelte és több mint kétszázan sebesültek meg.

Április 11-én született: 1862-ben William Wallace Campbell amerikai asztrofizikus, 1900-ban Márai Sándor magyar író, költő, drámaíró, újságíró, 1905-ben József Attila magyar költő, esztéta, 1924-ben Horkai János Jászai-díjas magyar színész, 1956-ban Hernádi Judit magyar színésznő, 1973-ban Jennifer Esposito amerikai színésznő, táncosnő, 1974-ben Deutsch Anita színésznő.

Április 11-én hunyt el: 1165-ben IV. István magyar király, 1842-ben Kőrösi Csoma Sándor tudós utazó, 1987-ben Váradi Hédi Kossuth-díjas színésznő, kiváló művész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!