Belföld

2013.03.20. 18:18

Adatvédelmi vizsgálat indult az Együtt 2014 kampánya ellen

Állampolgári bejelentés alapján adatvédelmi vizsgálat indult a Bajnai Gordon volt miniszterelnök vezette Együtt 2014 Facebook oldalán indított adatgyűjtő kampány ügyében - írta honlapján a Heti Válasz szerdán. A párt közölte, hogy "a jogállamiság maradékának" tesztje lesz a hatóság döntése.

A Heti Válasz honlapján azt írta: a beadvány szerint az Együtt 2014 Mozgalom a Facebook közösségi felületen folytatott adatgyűjtése számos törvényi rendelkezést sért, a politikai nézetekre vonatkozó adatok illetéktelen kezekbe vagy külföldre kerülhetnek.

A beadvány készítője szerint aggályos, hogy az oldalon regisztrálók hozzájárulnak személyes és érzékeny adataik harmadik személynek való továbbításához. Az adatokat ugyanis a nyilatkozat szerint a jogutód is kezelheti, ugyanakkor a jogutódot nem nevezik meg. Emellett a csatlakozó állampolgárok ahhoz is hozzájárulnak, hogy Európán kívüli országba továbbítsák adataikat - olvasható az újság honlapján.

Az állampolgári beadvány szerint a Haza és Haladás Alapítvány egyedi azonosító szoftvert telepít a felhasználók gépére, amely tisztázatlan és ellenőrizetlen módon gyűjthet személyes adatokat a felhasználók Facebook-oldaláról - írta a Heti Válasz.

Az Együtt 2014 Facebook-oldalán található kérdőív a regisztráló nevét, e-mail címét és irányítószámát kéri. A párt azoknak a csatlakozását várja, akik támogatni kívánják a szervezetet.

"Nemcsak szimpátiádra számítunk, hanem szeretnénk ha véleményeddel, tanácsaiddal, aktív részvételeddel segítenéd az új magyar politika kialakítását és az ehhez elengedhetetlenül szükséges kormányváltást" - olvasható az oldalon.

A Heti Válasz által idézett bejelentésben kifogásolt elemek az adatvédelmi nyilatkozatban találhatók.

A lapnak nyilatkozott Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke, aki jövő hétre ígérte a vizsgálat eredményét.

Az Együtt 2014 szerint "Péterfalvi döntése újabb tesztje lesz a jogállamiság maradékának".

"Miközben Magyarország terein és utcáin Kubatov-listákat állít össze a Fidesz a nagy rezsihazugság álcája mögött, addig az ellenzék szerveződését jogi eszközökkel fenyegetik" - írta a párt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!