Belföld

2009.04.16. 10:58

A nagy budapesti marihuána-hadjárat

Budapest - Összesen 15 ezer tő marihuánát foglalt le a rendőrség a fővárosban néhány héten belül - jelentette be Ródler Norbert, a Budapesti Rendőr-főkapitányság kábítószer-bűnözés elleni szolgálatának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

nincs nev

Emlékeztetett rá: március elején hat, vietnamiak által üzemeltetett marihuána-ültetvényt találtak családi házakban, a további nyomozás során a közelmúltban még tizennégy házban derítettek fel ültetvényt, valamint a kábítószer tárolására használt raktárakat. 

Mint mondta, a rendőrség nem elégedett meg azzal, hogy elfogták az ültetvényeken dolgozókat márciusban, a szervezet vezetőit is el akarták fogni, akik az ültetvényeket pénzelték. 

A rendőrség összesen 20 házban - jellemzően a XIV., a XVI. és XVII. kerületben - talált marihuánaültetvényt, valamint felderített két raktárt is, ahol 8-10 ültetvény kiépítéséhez szüksége vadonatúj eszközöket találtak. Ródler Norbert megjegyezte: a raktárakban a tápoldatoktól, világító berendezésektől kezdve, "az utolsó tekercs ragasztószalagig" minden megvolt az új ültetvények létesítéséhez. Felderítettek öt épületet is, ahol részben raktározták a kábítószert, részben az ültetvényeken dolgozó vietnamiak éltek, itt egyébként a beszerzésekről szóló számlákat, az ültetvények kiépítéséről szóló tervrajzokat és a teljes elszámolást is megtalálták. 

A rendőrség információi szerint a szervezet Csehország és Nyugat-Európa felé is "komoly kapcsolatokat épített ki". A rendőrség szerint egyértelmű, hogy a vietnamiak által tavaly nyáron létesített ültetvényekről származik az ősszel felderített nagyobb mennyiségű kábítószer, az egyik vezető ujjlenyomatát meg is találták egy akkor lefoglalt ötkilós csomagon. 

Tavaly 6 ültetvényt derítettek fel 3 ezer tővel, ehhez képest a lefoglalt 15 ezer tő óriási mennyiség, és a minősége is sokkal jobb - mondta a szolgálat vezetője, hozzátéve: átlagosan 100 gramm marihuánát tudtak volna szüretelni egy növényből, hetente körülbelül 2 ezer tövet szüretelhettek, azaz körülbelül 200 kilogramm marihuánát és 300-400 millió forintos hasznot hoztak az ültetvények a szervezetnek. A házakban egyébként mintegy 100 kilogramm értékesítésre váró, szárított marihuánát is találtak. 

A büntetőügyben 17 vietnamit vettek őrizetbe, ebből négy személy a banda vezetője, szervezője volt, őket a múlt héten fogták el. A többiek - jellemzően illegálisan az országban tartózkodók - az ültetvényeken dolgoztak. A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte őket. 

A szervezőket jelentős mennyiségű kábítószer értékesítésével gyanúsítják és ez akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, az alkalmazottakat kábítószer-termesztés miatt 10 évig tartó szabadságvesztéssel is lehet büntetni, ráadásul a rendőrség gyanúja szerint bűnszervezetben követték el a bűncselekményeket. 

Ródler Norbert kitért arra: vannak a vietnámi kolóniában olyan komoly anyagi háttérrel rendelkezők, akik vállalkoznak a kábítószer-termesztésre, és viszonylag könnyen találnak munkásokat az országba becsempészett honfitársaik között. Mint mondta, embercsempészek szállítják Európába a Vietnámban megélhetési gondokkal küszködőket, munkát ígérnek nekik, aztán eltűnnek, így az iratok nélkül maradt vietnámiak a honfitársakon keresztül vállalnak sokszor ilyen illegális munkát, hogy pénzt tudjanak hazaküldeni.  

A rendőrség szerint más bűnözői körök is foglalkoznak a kábítószer-termesztéssel, ezért óvatosságra intette a házakat hosszabb távra kiadókat. Mint mondta, az elkövetők a legkülönbözőbb indokokra hivatkozva akarják elérni, hogy a tulajdonos ne jelenjen meg a háznál: hivatkoznak arra, hogy a hagyományaik szerint az újszülöttjüket egyéves koráig nem lehet meglátogatni, vagy, hogy a feng shui szerint szerencsétlenséget hoz, ha az új házban vendéget fogadnak. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!