Belföld

2015.06.09. 19:18

A kormány mindent megtesz azért, hogy a jogszabályellenesen működő befektetők ne károsíthassák meg a családokat

A kormány továbbra is mindent megtesz azért, hogy a jövőben egyetlen magyar családot se károsíthassanak meg a jogszabályellenesen tevékenykedő befektetők - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-vel, azt követően, hogy a parlament kedden elhalasztotta a zárószavazást a törvényjavaslatról, amely a pénzügyi szolgáltatók felügyeletére vonatkozó szabályozást szigorítaná, mert a minősített többséget igénylő rendelkezések nem kapták meg a szükséges szavazatszámot.

"A törvényjavaslat egyszerű többséggel elfogadott részeinek minél hamarabbi hatályba lépésével van mód arra, hogy az ellenzéki pártok által okozott károkat csökkenteni tudjuk" - áll a közleményben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az ellenzék magára hagyta a betéteseket. 

A tárca hangsúlyozza: az elmúlt hónapok brókerbotrányai után világossá vált, hogy szigorúbb ellenőrzési rendszerre van szükség a betétesek védelme érdekében. A kormány ezért törvénymódosítást javasolt, amellyel biztosítani kívánta azt, hogy soha többé ne történhessen a mostaniakhoz hasonló visszaélés. A minisztériumot megdöbbentette, hogy az ellenzéki képviselők nem támogatták a törvény módosítását, és felelőtlen döntésükkel továbbra is kiszolgáltatott helyzetben hagyták a betéteseket. 

A közlemény szerint a módosítás egyik lényeges eleme, hogy a piacfelügyeleti eljárás nemcsak észlelés, hanem már gyanú esetén is megindítható lenne. "Azzal lehet ugyanis a piaci visszaéléseket a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban kiszűrni, ha a felügyelet időben közbe tud lépni, és a legkisebb gyanú esetén megindíthatja az eljárást. Ettől a lehetőségtől az ellenzék most megfosztotta a felügyeletet ellátó jegybankot, és így gyakorlatilag tettestársként hozzájárul a csalárd, jogszabályokra fittyet hányó brókerek tevékenységéhez" - áll a közleményben. 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden az M1 aktuális csatornának nyilatkozva sajnálatosnak nevezte, hogy az ellenzéki pártok nem szavazták meg a pénzügyi szolgáltatók felügyeletét szigorító törvényjavaslatot. 

A miniszter szerint át kell értékelni a helyzetet, és úgy gondolja, hogy meg lehet találni azokat a lehetőségeket, amelyekkel - akár egy egyeztetés után - a vitás pontok újra tárgyalhatók, és hatályba léptethetők.

Varga Mihály hangsúlyozta, szeretnék, ha a törvény hatályba léphetne valamikor, ehhez az ellenzék most nem adta meg a támogatását, így a jogszabályok nem védik meg kellőképpen a betétesek pénzét.

A törvény szavazásának elhalasztása azt jelenti, hogy a következő hónapokban is a meglévő hatályos törvények alapján lehet csak felügyeleti vizsgálatokat végezni, nincs a jegybanknak olyan felhatalmazása, amely a korábbi időszakhoz képest szélesebb jogkörön alapulna - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!