Belföld

2012.07.17. 02:50

A kormány eddigi mérlege

Fejér megye - Félidejéhez érkezett a kormányzati ciklus, amelynek értékelése természetesen más és más nézőpont szerint történik. A következő két év után eldől majd, kinek volt, illetve lett igaza...

Horváth A. Attila

- Két évvel ezelőtt egy kirabolt és végsőkig elszegényített Magyarország kormányzását vette át a Fidesz és a KDNP szövetsége - mondta Vargha Tamás fideszes országgyűlési képviselő. - A Brüsszel által ajánlott és elvárt megszorítások politikája, a nép nyúzása helyett az új kormány első, és sokat kritizált rendelkezéseivel bevonta a méltányos közteherviselés rendszerébe a bankokat és a nemzetközi cégeket is. Rendhagyó intézkedéseivel az előző kormány által a csábító devizahitelek csapdájába csalt embereknek mentőövet nyújtott, megvédte a nyugdíjakat, emelte a minimálbért, és a széles rétegeket felölelő középosztály számára a felemelkedés lehetőségét biztosító adócsökkentést hajtott végre. Mindeközben a kormány újraszervezte Magyarországot és ezzel megteremtette az ország megújulásának esélyét.

 

 

Az elmúlt években Fejér megye gazdasági teljesítménye is nőtt, Székesfehérvár, az ország történelmi fővárosa pedig a nagyvárosok képzeletbeli versenyében ismét az élre tört. Az utóbbi két évben egyre több magyar és külföldi vállalat és vállalkozás választja a várost székhelyéül, munkahelyeket teremtve és kínálva a fehérváriaknak és a környéken élőknek. Ezzel egyidejűleg a város költségvetésébe befizetett adóforintjaikkal elősegítik, hogy a város megvalósíthassa azokat a fejlesztéseket, amelyeket Székesfehérváron járva mindnyájan láthatunk.

- Egy hasonlattal élve azt mondhatnánk a kormány tevékenységéről, hogy vajúdtak a hegyek, és kisegér született - mondta Árgyelán János, a Jobbik megyei elnöke. - A Fidesz vezette kormány nagyon sok esetben úgy kommunikálta tevékenységét, amely biztató változásokat jósolt, de a végeredmény igen szerény lett a magyar emberek és a nemzet életére nézve. Olyan ellentmondásokra gondolok, mint például az adócsökkentés meghirdetése, amiből a legkisebb keresetűek úgy jöttek ki, hogy még kevesebb nettó bért kapnak kézhez, mint eddig. Üdvözöltük a devizahitelesek megsegítésének ötletét, de az intézkedések vajmi kevés embernek jelentettek tényleges, megnyugtató és hosszútávú segítséget. Egyetértünk azzal is, hogy az ország ne legyen az EU és az IMF gyarmata, de a tettek alapján a kormány az MSZP-kormányok neoliberális és behódoló politikáját folytatja. A munkahelyek száma sem növekedett a beígért módon, és a magyar kis- és középvállalkozások helyzete sem javult, sőt, a multinacionális cégek még meg is erősítették pozícióikat. A föld magyar kézben tartása, a családi gazdálkodások támogatása is üres szólam maradt, hiszen a földmoratórium hamarosan lejár, és a földet egyre nagyobb arányban juttatják oligarchák, narancsbárók kezébe.

 

 

- Csalódniuk kellett azoknak, akik azt gondolták, hogy a Jobbik nem lesz képes érdemi szakmai munkára az Országgyűlésben, hiszen képviselőink a legtöbbet felszólalók, a legtöbb módosító javaslatot benyújtók közé tartoztak. A következő két évben arról kell meggyőznünk az embereket, hogy ezzel a tisztességes nemzeti elkötelezettséggel és felkészültséggel nemcsak ellenzéki részeredményeket tudunk elérni, de 2014-től kormánypozícióban, a Fideszt váltva valódi, radikális változásokat leszünk képesek megvalósítani egy szebb jövő reményében - tette hozzá Árgyelán.

- Ma a mindennapi megélhetést is nehezen lehet előteremteni és több millió honfitársunknak ételre sem telik. Persze magyarázható ez a világgazdasági válsággal, a felelőtlen hitelfelvételekkel, de leginkább azzal, hogy nem tesz a kormány semmit ezekért az emberekért - fejtegette Horváth András országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnöke.

 

 

- Most a Fidesznek kétharmados többsége van, egyre drágább államot épít, a nagy ellátó rendszereket (társadalombiztosítás, egészségügy, oktatás) a korszerűsítés helyett inkább az 1930-as évek ellátási színvonalára süllyeszti vissza! A Fideszes fiúk 2012-ben balról előztek bennünket, hogy megkaparintsák, a szavazókat, azóta azonban bizonyítják, hogy egy ízig-vérig jobb oldali politikát hajtanak végre. Az új munkatörvénykönyvet a 20-as évek gyárosai is megirigyelhetnék, hiszen minden jogot elvettek a dolgozóktól, amit az elmúlt húsz évben kiharcoltak maguknak. A magánnyugdíj pénztárak államosításával pedig elvették a dolgozó emberek megtakarításait, amit szó szerint eljátszottak a tőzsdén (MOL részvények). A Fidesz közeli oligarchákat hatalmas vagyonokhoz juttatják. (Földbérletek, állami megrendelések.) Államosították az egészségügyet, és ahelyett, hogy racionalizálták volna az ellátást, inkább megvágták az intézmények költségvetését, tehát rontották az ellátás színvonalát. Ma a beteg nem tudja mit ír fel neki az orvos, hiszen csak hatóanyag van a recepten.

- De a 2013-as költségvetés sem ígér semmi jót, csak Székesfehérvártól több mint 1,5 milliárd forintot von el a központi költségvetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!