Belföld

2012.01.24. 18:41

A honvédség 3 milliárd forint támogatást kap a Pentagontól

Magyarország az idén 13,335 millió dollár értékben az afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) Össz-haderőnemi Harcászati Légiirányító (JTAC) Képesség biztosításához kap felszerelést és kiképzést a Pentagontól - tájékoztatta kedden az MTI-t az amerikai védelmi minisztérium sajtószolgálata.

MTI

"A rendelkezésre bocsátott felszerelés növeli a magyar harcoló egységek hatékonyságát", és egyben erősíti azt a képességüket is, hogy "pontosan és hatékonyan alkalmazzák a légierőt akár éjjel is az ISAF-műveletek támogatásában".

Bóné Zoltán ezredes, a washingtoni magyar nagykövetség katonai attaséja az MTI-nek kedden elmondta: a Magyar Honvédség rendelkezésére bocsátandó értékes haditechnikai eszközök képessé teszi az előretolt légiirányítókat arra, hogy közvetlenül kommunikáljanak a harci gépekkel, és pontosan megmondják, hol és milyen támogatást kérnek a műveleteik során.

A Pentagon tájékoztatása szerint a 2012-es katonai büdzsé 1206-os szakasza alapján folyósított első tétel - amelyből Magyarország a több mint 13 millió dolláros támogatást kapja - azokra a szövetségesekre és partnerekre összpontosít, amelyek amerikai erőkkel közös műveleteket folytatnak Afganisztánban. A támogatás olyan programokat tartalmaz, amely segíti, hogy ennek érdekében erősítse az érintett hadseregek képességeit.

Az amerikai védelmi minisztérium a múlt héten jelezte, hogy több pénzt fordít az Afganisztánban harcoló kelet-európai szövetségeseire - köztük Magyarországra - annak ellenére is, hogy Nyugat-Európában további csapatcsökkentésre készül.

A tervek szerint az Egyesült Államok 100 millió dollárt, vagyis a tavalyinál 33 százalékkal nagyobb összeget szán arra, hogy kiképzést és felszerelést biztosítson azon országok részére, amelyek Afganisztánban segítséget nyújtanak Amerikának a különleges műveletekben és a tálibok ellen harcoló afgán erők kiképzésében.

A legnagyobb mértékben a Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Litvániának nyújtott támogatást növelik. Ezek az országok az indoklás szerint rendkívüli méretékben járultak hozzá csapatokkal a NATO vezette afganisztáni koalícióhoz.

Magyarország 13,3 millió dollárt kap a szeptember 30-án lezáruló pénzügyi évben, szemben a tavalyi 2,87 millió dollárral. Lengyelországnak a korábbi 2,85 millió dollárral szemben 14 millió jut, Románia támogatása 7,3 millióról 14,3 millióra nő, Litvánia pedig a korábbi 5,7 millió helyett 12,8 milliót kap.

James Gregory, a Pentagon szóvivője szerint a védelmi minisztérium januárban tájékoztatta a kongresszust arról, hogy az első fázisban milyen kiadásokat terveznek megvalósítani az idén abból az alapból, amelyből az afganisztáni partnereknek biztosított kiképzést és felszerelést fedezik. Miközben az alap összege változatlanul 350 millió dollár marad, azon belül az afganisztáni koalícióban részt vevő országok részesedése 75-ről 100 millió dollárra nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!