Belföld

2015.01.24. 09:32

A fővárosban megdőlt az éjszakai melegrekord

Szombatra virradóra Budapesten megdőlt a legmagasabb hőmérsékleti minimumrekord. Budapest-Lágymányoson 5 Celsius-foknál is melegebb volt az éjjel. Szombaton viszont lehűlés kezdődik – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, ennek nyomán csapadékos, enyhe volt az éjszaka - írták. Mostanáig a január 24-ei fővárosi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord 4,5 fok volt, amelyet Budapest belterületén mértek 1986-ban. Most viszont ennél is melegebb volt Lágymányoson, ahol 5,2 fok volt az éjjel.

A meteorológiai szolgálat ugyanakkor hozzátette: szombaton már hidegebb levegő érkezik, lehűl a levegő. Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 7 fok között valószínű, a legenyhébb idő északkeleten várható. Késő este mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul a hőmérséklet.

Figyelmeztető előrejelzésükben azt írták: a Dunántúl középső és nyugati, északnyugati megyéiben többfelé viharossá fokozódhat a szél. Északkeleten is lehet néhol viharos széllökés, de ott napközben jelentősen mérséklődik a légmozgás. Hozzátették továbbá, hogy a Dunántúlon fokozatosan mindenütt havazás váltja fel az esőt, a legtöbb helyen viszont elolvad. Szombat éjfélig 5 centiméternél nagyobb hóréteg (vizes, tapadó hó) Veszprém és Komárom-Esztergom megyében, Győr-Moson-Sopron megye keleti és Fejér megye északnyugati részén, valamint a Mecsek hegységben valószínű. Az említett tájakon az erős, vagy viharos szél hófúvást okozhat.

A havazás és a hófúvás veszélye miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére szombatra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!