Belföld

2010.01.29. 14:42

A Fidesz törölné Gyurcsányt és Verest az MSZP országos listájáról

Budapest - A Fidesz elnöksége pénteken arra kérte Mesterházy Attilát, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, hogy kezdeményezze Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és Veres János volt pénzügyminiszter törlését a szocialista párt országos listájáról. A Fidesz szerdán jelentette fel a két szocialista politikust, amit az MSZP az ellenzéki párt "rágalomhadjáratának" részeként értékelt.

MTI

A Fidesz elnöksége Mesterházy Attilának írt levelében - amelyet Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője szignált - azt írja: "kérjük, ne tegyék lehetővé, hogy Gyurcsány Ferenc és Veres János a felelősségre vonás elől a mentelmi jog mögé bújjanak".
    
Hangsúlyozzák, Magyarország és a Fidesz is abban érdekelt, hogy a választások után - függetlenül attól, ki van kormányon és ki van ellenzékben - véget érjen az az áldatlan állapot, amelyben kormányoldal és ellenzék nem tud párbeszédet folytatni, mert egyes politikusok miatt teljesen elveszett a párbeszédhez nélkülözhetetlen bizalom. Ehhez azonban - teszik hozzá - a múlttal valóban szakítani kell.
    
A levélben az elnökség azt írja, Gyurcsány Ferenc és Veres János felelőssége a hamis adatok közlésében és a valós adatok eltitkolásában nem vitatható, hiszen arról Gyurcsány Ferenc a balatonőszödi beszédben hosszasan beszélt, feltárva a részleteket és Veres Jánosnak az ügyben játszott szerepét. Felelősségüket súlyosbítja - folytatja a testület -, hogy mindezt a legmagasabb pozíciókban, miniszterelnökként illetve pénzügyminiszterként tették, és ezáltal óriási károkat okoztak az országnak.
    
A megújulás első számú feltételének azt tekinti az ellenzéki párt vezetése, hogy akikről bebizonyosodott: felelősek az ország mai helyzetéért, ne juthassanak be a parlamentbe pártlistáról, ne bújhassanak a mentelmi jog mögé a felelősségre vonás elől, "hiszen éppen ők a legfőbb akadályai annak, hogy a megalakuló új Országgyűlésben a pártok fontos nemzeti kérdésekben megegyezésre juthassanak".
    
Navracsics Tibor kedden jelentette be: a Fidesz elnöksége felkérte Balsai Istvánt, a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatóját, tegyen feljelentést közérdekű adattal való visszaélés bűncselekménye miatt a 2006-os valós államháztartási adatok közzétételének letiltásával kapcsolatban.
    
A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: Veres János 2006-ban, a választások előtt, amikor "letiltotta a valós államháztartási adatok közzétételét", megvalósíthatta ezt a bűncselekményt. Veres János ezt nem valószínű, hogy önszántából, hanem az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc tudtával tette - fogalmazott.
    
Az MSZP erre úgy reagált: Navracsics Tibor "megalapozatlanul vádaskodik", az államháztartás valós adatai ugyanis 2006 elején nyilvánosságra kerültek, gazdasági tényadatot a kormány nem titkolt el.
    
A feljelentést szerdán tette meg a Fidesz közérdekű adatokkal való visszaélés bűncselekménye miatt Gyurcsány Ferenc és Veres János ellen a 2006-os államháztartási adatok eltitkolásával kapcsolatban.
    
Balsai István akkor elmondta: a 2006. májusi szocialista frakcióülés egyik anyagából kiderül, hogy Gyurcsány Ferenc és Veres János arról beszél, létezett egy egypéldányos hivatalos irat, amely a valódi államháztartási helyzetet tükrözte, de nem akarták a választások előtt "felbolygatni" a közvéleményt.
    
A fideszes jogi igazgató emlékeztetett, hogy párttársa, Áder János 2006-ban kérdést intézett a parlamentben az akkori pénzügyminiszterhez azt firtatva: miért nem kerültek az adatok nyilvánosságra. A fideszes képviselő azt a választ kapta, hogy a számok a konvergenciaprogram részét képezik, ezért nem publikusak. Az akkori fideszes feljelentés kapcsán az ügyészség nem rendelte el a nyomozást - tette hozzá.
    
Balsai István azonban felidézte, a Fővárosi Ítélőtábla egy újságíró feljelentése alapján legutóbb megállapította, hogy "súlyos mértékben megsértették az adatvédelmi törvény azon rendelkezését, amely az adatok nyilvánosságra hozatalát rendeli el", és kötelezte a KSH-t, hogy tegye közzé az uniós társintézményének már megküldött adatokat.
    
A fideszes politikus szerint az ítélet fényében indokolt, hogy a párt új feljelentést tegyen.
    
Az MSZP a Fidesz "rágalomhadjáratának" részeként értékelte, hogy az ellenzéki párt feljelentést tett Gyurcsány Ferenc és Veres János ellen. A szocialista párt szerint jól láthatóan folytatódik a Fidesz rágalomhadjárata, az ellenzéki párt még az ügyészséget is megpróbálja eszközként használni a lejárató kampányában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!