Belföld

2010.01.23. 13:43

A Fidesz és az MSZP is aláírásgyűjtésbe kezd

DH - A Fidesz nyugdíjas tagozata és az MSZP is aláírásgyűjtésbe kezd hétfőn – jelentette be a két párt képviselője szombaton. Mindketten saját igazukat bizonygatják, illetve a választók véleményére kíváncsiak.

MTI

A Fidesz nyugdíjas tagozata egy kormánydokumentum alapján attól tart, hogy az MSZP-kormány 70 évre akarja emelni a nyugdíjkorhatárt.
Iván László, a Fidesz országgyűlési képviselője, az ellenzéki párt nyugdíjas tagozatának elnöke szombaton Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, az akció keretében egyebek közt azt kérdezik az állampolgároktól: egyetértenek-e azzal, hogy ne emelkedjen 70 évre a nyugdíjkorhatár, hogy ne csökkenjen 15-20 százalékkal az újonnan nyugdíjba vonulók nyugdíja, valamint hogy ne lehessen privatizálni a nyugdíjpénztárakat.
Az aláírásgyűjtés célja, hogy az emberek érezzék, beleszólhatnak a jövőjüket befolyásoló dolgokba - emelte ki Iván László. 
Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott: az utóbbi napokban a szocialisták "agresszív" támadást indítottak a nyugdíjasok és a jövőbeni nyugdíjasok ellen is.
Megerősítette: a Fidesz nem kívánja 70 éves korra kitolni a nyugdíjkorhatárt, nem vezeti be a svéd modellt, és nem fogja megcsonkítani a nyugdíjakat.
Iván László szólt a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal jelentéséről is, ennek kapcsán azt mondta: a jelentésben szerepel, hogy a szocialisták 2013-tól privatizálni akarják a nyugdíjvagyont.
A képviselő kérdésre közölte: a Fidesz a kerekasztal jelentésében megfogalmazottakra nem reagált úgy, hogy azokat elfogadja.
Arra a kérdésre, hogy a Fidesz nyugdíjpolitikájában szerepel-e az egyéni számlás rendszer, azt válaszolta: akkor tudnak erre választ adni, mikor már látták, hogyan áll az ország gazdasága.
Hozzátette: a nyolc évi MSZP-kormányzás eredményeként is 600 milliárd forintos hiány van a társadalombiztosítási nyugdíjkasszában.

A szocialisták célja, hogy egyértelművé tegyék, mit gondolnak a nyugdíjrendszerről.
Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje szombati sajtótájékoztatóján ismertette: az aktivistákon keresztül a választókhoz eljuttatandó kérdőív három kérdést tartalmaz.
E szerint az MSZP azt kérdezi a választókról: egyetértenek-e azzal, hogy ne lehessen 70 évre emelni az alapnyugdíj kifizetésének korhatárát; hogy ne valósulhasson meg az az elképzelés, amely 15-20 százalékkal csökkentené az újonnan nyugdíjba vonulók öregségi nyugdíját; továbbá hogy az éves nyugdíjemelést a jelenlegi rendszerben számolják ki, azaz megfelelő mértékű gazdasági növekedés esetén a nyugdíjakat az inflációt meghaladó mértékben kelljen emelni.
A szocialista kormányfőjelölt kiemelte: a kérdőív tükrözi az értékvállalást, egyértelművé kívánják tenni, hogy mit gondolnak a nyugdíjrendszerről, illetve arra kíváncsiak, hogy az aláírók mit gondolnak a pártok céljairól.
Megismételte, hogy nem akarnak elvenni a nyugdíjasoktól, sőt, meg akarják őket védeni a Fidesz modelljétől, amely a szolidaritás elvét akarja kiiktatni a jelenlegi rendszerből, és arra adna lehetőséget, hogy csak az alapnyugdíjat lehessen kifizetni 70 éves kortól; ezek mellett csökkentené a jövőben nyugdíjba vonulók járandóságát 15-20 százalékkal.
Mesterházy Attila szerint a Fidesz nyugdíjügyben az eddig jól bevált "harcmodort" alkalmazza: le akarta tagadni a svéd modellt, és amikor ez nem sikerült, megpróbálta elterelni a figyelmet javaslataival. Most pedig össze akarja zavarni az embereket, és aláírásgyűjtésével olyan kérdéseket fogalmaz meg, amelyekkel az MSZP egyetért. 
"Egyszerűbb, ha az emberek nem a Fidesz ívét írják alá, hanem a nyugdíjasok a szocialistákra szavaznak" - fogalmazott.
 A miniszterelnök-jelölt úgy vélekedett: a Fidesz még mindig nem fogalmaz egyértelműen, nem válaszol arra a kérdésre, hogy bevezetik-e az egyéni számlás, azaz a svéd modellt. Hozzátette: örülne, ha Orbán Viktor is mondana valamit, és nem "magyar hangján" keresztül szólalna meg.
 Arra a kérdésre, hogy az aláírásgyűjtés nem adatgyűjtés-e, Mesterházy Attila úgy válaszolt: minden, a pártokra kötelező törvényi előírást betartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!