Belföld

2013.12.04. 11:41

„A devizahitelek kérdését oldja meg a kormány és a bankok”

A többség reálisan látja azt, hogy mennyivel nőttek a devizahitelesek terhei, az okokat viszont már kevésbé tudják az embereke megítélni – derült egy ki reprezentatív felmérésből, amely arra is rávilágított, hogy a válaszadók többnyire nem a bíróságoktól, hanem a bankok és a kormány közös fellépésétől várják a megoldást.

Osváth Sarolta

Az ezer fős reprezentatív felmérés válaszadói átlagosan 75 százalékos emelkedéssel számoltak, ami megközelítőleg azonos a valós növekedés mértékével. Nem meglepő módon a jelenleg is fizetési gondokkal küzdők a valósnál nagyobbnak érzik a drágulást, szerintük a havonta fizetendő összegek 89 százalékkal nőttek a felvételkor érvényes törlesztő-részletekhez képest.

Sándorfi Balázs

- Ezzel szemben azok a devizahitelesek, akik továbbra is tudnak törleszteni, a  valósnál valamivel alacsonyabbra, átlagosan 63 százalékra becsülik a hitelek emelkedését – mutatott rá Sándorfi Balázs, a felmérést végző Bankmonitor.hu ügyvezetője. – Az okokat azonban általában kevésbé reálisan ítélik meg az emberek, a többség erősen túlbecsüli a kamatváltozás szerepét: 57 százalékra teszik az árfolyam, és 43 százalékra a kamatváltozás hatását. Az MNB számításai szerint azonban a törlesztő-részletek emelkedését 70 százalékban a forint gyengülése okozta, és csak 30 százalékban járult hozzá a hitelkamatok emelkedése - hangsúlyozta. Itt is számít, hogy milyen pozícióban van a válaszadó: azok, akik megőrizték fizetőképességüket, jóval nagyobb szerepet tulajdonítanak az árfolyamváltozásnak, mint azok, akiknek nehézséget jelent a törlesztés. Előbbiek szerint 37 százalékban játszott szerepet a kamatváltozás, míg utóbbiak 47 százalékban tulajdonítják ennek a törlesztők emelkedését.

- Korántsincs tehát egységes kép az emberek tudatában arról, hogy pontosan mi áll a törlesztő-részletek emelkedésének hátterében. A valóság az, hogy a terhek emelkedésének oroszlánrésze a forint gyengülésére vezethető vissza – szögezte le Sándorfi Balázs.

A felmérés arra is kitért, hogy kinek kellene orvosolnia a devizahitelesek problémáját. Mindössze a válaszadók 18 százaléka gondolja úgy, hogy ez alapvetően jogi probléma, melyet a bíróságoknak kell rendezni. További 16 százalék szerint pedig nincs szükség további mentőcsomagra, a gazdasági növekedés tudná orvosolni a helyzetet. A többség (61 százalék) szerint a bankoknak és a kormánynak közösen kell megoldást találnia. Leginkább a fizetési gondokkal küzdők adnák az állam és a bankok kezébe a megoldás kulcsát, a jogi megoldást pedig a forintalapú jelzáloghitellel rendelkezők támogatnák legnagyobb arányban.

- A felmérés másik fontos tanulsága tehát az, hogy bár a kormány az elmúlt hetekben elsősorban jogi úton keres választ a devizahiteles problémára, a magyarok többsége a megoldást nem a bíróságoktól, hanem elsősorban a bankok és a kormány közös fellépésétől várja – mutatott rá az elemző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!