Belföld

2011.10.28. 15:40

30 milliárdnyi papírpénzzel fűt az alapítvány

Harmincmilliárd forint értékű, forgalomból kivont papírpénzből készült az a 4 tonnányi brikett, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pályázatán nyert el és pénteken kapott meg a Miskolci Autista Alapítvány.

MTI

Az MNB idén is jótékony célra ajánlotta fel a forgalomban elhasználódott, kivont bankjegyek megsemmisítése során keletkező több tonnányi brikettet, amely magas fűtőértékének köszönhetően egy évig a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesületnek és a Miskolci Autista Alapítványnak jelent nagy segítséget.
   
A jegybank évente 40-50 tonna megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból, ezek megsemmisítése során tömör, téglaalakú brikettek készülnek, melyek a barnaszénéhez hasonló fűtőértékkel rendelkeznek, és a környezetvédelmi, biztonsági előírások betartásával vegyes tüzelésű kazánban elégethetők.
   
Az immár hagyományosnak nevezhető MNB-pályázat célja újfent azt volt, hogy lehetőséget adjon a nonprofit társadalmi szervezeteknek és alapítványoknak fűtési költségeik nagymértékű csökkentésére, ugyanis a bankjegybrikettek alkalmazásával kiválthatják az igen költséges fa vagy szén fűtőanyag nagy részét - közölte a jegybank.
   
Idén húszan pályáztak, ketten nyertek.
   
A forgalomból kivont bankókat apró, 1-5 milliméteres darabokra vágják, a papírhalmazt vegyszermentesen, adalékanyag felhasználása nélkül 300 atmoszféra nyomással préselik 1-1,2 kilogramm súlyú téglákká.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!