Belföld

2017.09.01. 16:40

Az Európai Unió fizessen a magyar határvédelemért

BUDAPEST A Fideszben alapvető követelmény, hogy az idős embereknek megadjuk a tiszteletet, amit polgári alapértéknek tartunk.

Osváth Sarolta

Különösen fontos ezt hangsúlyozni akkor, amikor azt tapasztaljuk, hogy még a parlamenti pártok között sem mindegyik számára magától értetődő ez - válaszolta lapunk nyugdíjasokkal kapcsolatos kérdésére Lázár János, a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a nyári szünet utáni első sajtótájékoztatóján beszámolt a kormány és a kormánykabinetek legfontosabb döntéseiről, és válaszolt újságírói kérdésekre is.

Az Európai Unióban a szolidaritásnak a gyakorlatban is meg kell nyilvánulnia - hangsúlyozta Lázár János, miután a kormány összeszámolta a bevándorlást megállító magyar határvédelem kapcsán felmerült költségeket. Eddig ezek 800 millió eurót, azaz mintegy 270 milliárd forintot tettek ki. Orbán Viktor miniszterelnök levélben kérte Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét arra, hogy a brüsszeli testület 50 százalékban járuljon hozzá a magyar határvédelmi költségekhez, ahogy ezt Olaszország, Törökország és Görögország esetében teszi. - Nem lehet kettős mércével mérni - emelte ki. Abban az esetben, ha megkapjuk ezt a pénzt, az a költségvetésbe kerül. Az Európai Unió schengeni határának védelméhez szükséges költségeket ugyanis a magyar adófizetők finanszírozták. Közölte azt is, hogy az unió álláspontja hosszú idő után kezd közelíteni a magyar kormányéhoz, és az Európai Bizottság is egyre inkább szorgalmazza, hogy a bevándorlókat a saját országukban kell segíteni. Bejelentette, hogy 2018. március 7-ig fenntartják a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztatón Fotó: MTI

Az Európai Bíróság várhatóan a jövő héten döntést hoz a kvótaperben, amely egyelőre csak arról szól, hogy a kvótadöntés megfelel-e az európai jognak vagy sem.

Lázár János ezt követően a beiskolázási terhek jelentős csökkenéséről beszélt, hiszen már 9 évfolyamon több mint egymillió diák kapja ingyen a tankönyveket, és a gyerekek több mint fele ingyenesen étkezik az óvodában és az iskolában. Rámutatott, hogy az elmúlt időszakban a pedagógusok bére jelentősen nőtt, és szeptemberben átlagosan még 3,5 százalékos béremelésben részesülnek.

Beszámolt arról, hogy ötmilliárd forintot fordít a kormány a mentőautókra, évente 100 új jármű beszerzését tervezik, s engedélyezik a kórházaknak a gyógyszerkísérletek bevezetését.

A kormány döntött az ország 88 százalékát érintő kútfúrási szabályozásról is: javasolja a parlamentnek, hogy vízvédelmi tilalom hiányában 80 méter mélységig ingyenesen, engedély nélkül lehessen kutat fúrni.

Lázár János tájékoztatott arról is, hogy a központi költségvetésből 152 kistelepülés fejlesztéseit, utak, járdák, óvodák, játszóterek megújítását támogatják. Meghosszabbítják a településképi kézikönyvek elkészítésének határidejét is december 31-ig.

A kabinet 300 millió forintos keretet biztosít arra, hogy a Seuso-kincseket kiállításon mutassák be Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Székesfehérváron és Zalaegerszegen, hogy a vidéki érdeklődők is megismerhessék.

A miniszter a sajtótájékoztatón újságírói kérdésekre is válaszolt. Lapunk a Kormányinfón az iránt érdeklődött, hogy tervez-e kormány a nyugdíjasokat, esetleg a nyugdíjrendszert érintő intézkedéseket még a választásokig hátralévő időszakban? Felröppent például az a hír, hogy ingyen számítógéphez juthatnak az idős emberek, vagy esetleg újra utalványokat bocsát ki a kormány a nyugdíjasok számára? - kérdeztük.

Lázár János válaszában hangsúlyozta, hogy mindez az ország gazdasági eredményeitől függ. Ha az ország jól teljesít, akkor természetes, hogy a nyugdíjasoknak is több jut. Tavaly először volt arra lehetőség, hogy a karácsony előtt Erzsébet utalványt kaptak. - Meg kell várnunk a harmadik negyedévi eredményeket, és akkor látjuk, hogy a nyugdíjemelés mértéke a törvény szerint az inflációnak felel meg, vagy van lehetőség a tavalyihoz hasonló plusz juttatásra is. A kormány álláspontja az, hogy a siker is közös, az idős emberek részt vettek az ország sikereinek megalapozásában és az elérésében is. A nyugdíjemelés mértékét, és az azon felüli kiegészítő vagy egyszeri juttatások rendszerét az Idősügyi Tanácsban tárgyalják meg, erre az idén is sor kerül majd. Lázár János hangsúlyozta, hogy pontosan tudja, a 100-120 ezer forintos átlagnyugdíj mellett nagy jelentősége van 1-2 százalékos emelésnek és az egyszeri juttatásnak is. Emellett rendkívül fontos a megbecsülés, az idős emberek tisztelete, hogy ne érezzék tehertételnek magukat a társadalomban, mint ahogy egyes pártok nyilatkozataikban ez tetten érhető - mutatott rá. A miniszter végül nem zárta ki, hogy akár igazak is lehetnek a hírek az ingyenes számítógép-juttatásról, csak egyelőre ő nem tud róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!