Belföld

2017.07.31. 07:32

Időnyereség vagy időveszteség? - Átirányítják az eddig jól ismert 104-es segélyhívó számot

Még idén az egész országban átirányítják a 104-es hívásokat a Központi Hívásfogadóba.

A rendőrség és a tűzoltóság után sajátos módon a mentőszolgálat is csatlakozik az Egységes Segélyhívó Rendszerhez – tudta meg a Lánglovagok.hu.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a 104-es segélyhívószám átirányítása az idei évben valamennyi régióban – elsőként az észak-magyarországiban, utolsóként a közép-magyarországiban – megtörténik a 112-re.

A 104-es számra érkező segélyhívások majdan a Központi Hívásfogadóba futnak be, de a bejelentőt minden esetben továbbkapcsolják az Országos Mentőszolgálathoz, melynek mentésirányítói saját protokoll alapján kérdezik ki a segélyhívót.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az oldal kérdésére, hogy a mentőknél mekkora időveszteséget okoz az új rendszer, azt válaszolta, hogy a fejlesztés célja többek között az idő- és információnyereség.

A Belügyminisztérium szerint az átalakítás azért történik, hogy ne vesszen el egy segélykérés sem, a segélykérések fogadása mindig azonnal megtörténhessen. A hívásfogadó rendszer lehetőséget ad több készenléti szerv egyidejű értesítésére, ez lehetővé teszi, hogy a segélykérő csak egyszer mondja el a bejelentését, ezzel rövidül a reagáláshoz szükséges idő, illetve a készenléti szervek munkatársai számára rendelkezésre álljanak a szükséges információk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!