Belföld

2015.10.27. 17:07

326 milliós NAV-tévedést ismert el Vida, de ez nem számított

Nyilvános lökdösődéssé fajult a veszprémi kézlabdacsapat VIP-páholyában kipattant adóvita, amikor a Fonyó Károly és Kálomista Gábor vezette klubelnökség a csapat Bajnokok Ligája meccséről biztonságiakkal tiltotta ki az egyik volt elnökségi tagot.

A megalázó jelentre a veszprémi bíróságon hangzott el az egyik oldal magyarázata: a kitiltott Horváth Gábor vállalkozása szerint azért kaptak extra ellenőrzést a NAV-tól, mert nem finanszírozták a csapatnál eltűnt pénzeket. A másik oldal szerint egyszerű adócsalásról volt szó, és a vállalkozó most mártírt akar magából csinálni.

Nem volt offshore számlám, 48 adóellenőrzés bizonyította, hogy minden előírt adót forintra befizettem, a NAV elnöke mégis utólagos ellenőrzést rendelt el, és közel 80 milliós bírságot rótt ki a cégeinkre.

Nagyon kiakadt Horváth Gábor, a Veszprém egykori 160-szoros válogatottja, vb-ezüstérmes játékosa, építési vállalkozó a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság múlt heti döntése után. Elutasították ugyanis a cége nevében benyújtott keresetét, amellyel egy – Vida Ildikó, volt NAV-elnök által elrendelt – ellenőrzés törvénytelenségét próbálták bizonyítani.

A Veszprém a magyar kézilabda egyik sikercsapata, Nagy László vezényletével jelenleg nemzetközi szinten is jegyzett együttes. A csapat a hét éve átadott Veszprém Arénában játssza hazai mérkőzéseit, itt zajlott szeptember 28-án a német bajnok elleni Bajnokok Ligája meccs is. A csapat jelenleg mégis szponzorokat keres, a korábbi névadó szponzor MKB júliusban jelentette be, hogy a jövőben kizárólag a veszprémi férfi kézilabdacsapat utánpótlását támogatja, és a BL meccsen már az MVM logója is lekerült a mezekről. A sikercsapat körüli mizériát a sajtóban az Orbán Viktor miniszterelnök és Simicska Lajos üzletember közötti háborúnak tulajdonítják.

Horváth Gábor a veszprémi kézilabda nagy nevei közé tartozik. A nyolcvanas évek csapatával kétszer lett hazai bajnok és kétszer Magyar Kupa-első. 160-szoros válogatott volt, karrierjét kapusként kezdte. „Később jobbszélsőként kergette őrületbe az ellenfelek hálóőreit, és a csapatai szakvezetőit. Horváth Gábor vagány, néha nehezen kezelhető játékos volt, aki már aktív sportolóként kacsintgatott az üzleti élet felé.” - állította egy 2010-es interjú alapján az egykori játékosról a Hajrá Veszprém sportbarát portál. Az interjúból az is kiderült, hogy a sportoló első nagyobb üzleteit ausztriai idegenlégiós szerepléseinek és az ezzel járó adómentességnek köszönhette. Az aktív sporttal felhagyott Horváth a klub előző vezetése idején az elnökség tagja volt, pozíciójáról maga mondott le 2014-ben.

A bíróság szerint az adóhatóság vezetőjének diszkrecionális joga, hogy felülellenőrzéseket rendeljen el, „ezt lehet sérelmezni, de a sérelmezésnek jogi alapja nincs”. Horváth Gábor szerint viszont az a baj az ítélettel, hogy az adóhatóság fellépésének homályos részeit egyáltalán nem tisztázta, sőt a bíróság ezekkel a kérdésekkel egyáltalán nem is volt hajlandó foglalkozni.

Vida Ildikó, az adóhatóság egykori elnöke

Az egykori sportoló az elmúlt években családi cégeivel közreműködött több dunántúli Tesco-áruház felépítésében. A bankhitelből finanszírozott ingatlanfejlesztéseket az épületek eladása után végül több milliárdos forgalommal fejezték be, és milliárdokat fizettek be a költségvetésbe is.

A Horváth és családtagjai által vezetett öt kapcsolt vállalkozás 2007-2013 között összesen 48 adóellenőrzésen esett át, de a hatóság emberei akkor semmilyen lényeges szabálytalanságot nem találtak. 2013 végén egy záró ellenőrzés keretében a Horeal Kft.-nél 1000, a H-Real-nál 3000 forint adóhiányt állapítottak meg.

A NAV keményen lesújtott: 300 ezer forintos bírságot szabtak ki, amit a vállalkozások be is fizettek.

A lezárás után azonban Vida Ildikó, akkori NAV-elnök váratlanul újranyitotta az aktákat.

A felülellenőrzést a NAV Közép-Dunántúli Regionális Főigazgatóság Jogi, Tájékoztatási és Törvényességi Főosztálya végezte, és 47,8 milliós adóbírságot és 29,6 milliós késedelmi pótlékot rótt ki Horváthékra. A vizsgálat során új tény, adat nem nagyon került elő, a Regionális Főigazgatóság emberei a korábban rendben talált szerződések egy részét minősítették át fiktívvé, de közben furcsa módon fenntartották a régebben lezárt, ugyanezen dokumentumokat rendben levőnek minősítő ellenőrzések eredményeit is.

Horváthék fellebbezését 2014 októberében – alig néhány nappal az amerikai kitiltási botrány kipattanása előtt – maga Vida Ildikó utasította el. A volt elnök határozata sem mentes a furcsaságoktól. Elismeri például, hogy a revizorok úgy vontak le következtetéseket a kapcsolt vállalkozások egymásközti szerződéseiből, hogy jó néhányszor összekeverték a cégek tulajdoni szerkezetét, és

A vizsgálat ügye a bíróságra került, ahol Horváth a NAV-ot és a szerinte mögötte álló erőket is megcélozta. A volt sztárjátékos olyan nyilatkozatot tett, amelyben azt fejtegette, hogy a felülellenőrzés több ponton is súlyosan törvénysértő volt, de ennek legfőképp az lehet az oka, hogy korrupciós szándékkal, a veszprémi kézilabda klub elnökének javaslatára indulhatott a vizsgálat.

Horváth félreérthetetlenül a volt NAV-elnök és a veszprémi csapat VIP-páholyának állandó vendége, Simicska Lajos közti kapcsolatra utalt. Mint ismert, Vida röviddel azután, hogy nyáron otthagyta a NAV-ot, Simicska Lajos egyik központi agrárcégénél kapott munkát: a Mezort Zrt. felügyelőbizottsági tagja lett.

Horváthban erősítette a gyanakvást az is, hogy bár a revizorok minden tételbe próbáltak belekötni, a Horeal 50 és a HBF-Real 107 millió forintos számláit, amelyek a kézilabda csapat támogatását bizonyították, figyelemre sem méltatták. A volt sportoló az Indexnek azt állította, hogy

Horváth szerint a vezetés további támogatásokkal igyekezett eltüntetni a költségvetési lyukat. Ő is ezért kapott félreérthetetlen jelzéseket, például szegeket a kocsija gumiabroncsába, hogy erre sarkallják.

A NAV-vizsgálat körüli balhé végül a sportcsarnok előtti lökdösődésben csúcsosodott ki. A csapat egykori sztárját, és korábbi elnökségi tagját a biztonsági őrök nem engedték be a német Flensburg elleni kézilabda-Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésre. Az esetről akkor szinte a teljes magyar sajtó beszámolt.

A Veszprémnél nincs Horváth-ügy, senki sem foglalkozik már ezzel

– reagált az Indexnek Kálomista Gábor. A klub társelnöke azt a meggyőződését hangoztatta, hogy Horváth állításai azért nem tartoznak a csapatra, mert

Horváth Gábor mártírt akar faragni magából, ahelyett, hogy adót fizetne.

Kálomista szerint fordított a helyzet: éppen Horváth köszönhet anyagi értelemben is mindet a csapatnak, azóta azonban, hogy az új elnökség átvette az irányítást, már semmi köze sincs a csapat pénzügyeihez. „Az elmúlt másfél év alatt egyetlen forinttal nem támogatta a csapatot, azokkal a korábbi seftekkel pedig, amelyek az előző időszakban történhettek, nem akarunk foglalkozni” - mondta a klubelnök.

Fonyó Károllyal is beszéltünk, ő az Indexnek csak annyit mondott, hogy előbb volt a NAV-vizsgálat, és később jött az ellenségeskedés, mert Horváth tőlük akart segítséget kérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!