Belföld

2015.01.22. 10:51

Útdíj - Fónagy János: február elsejétől változik az útdíjrendszer

Az egyhónapos próbaüzemet követően február elsejétől változik az útdíjrendszer, a döntés értelmében több szakasz ingyenes lesz, közöttük a ferihegyi gyorsforgalmi út - jelentette be Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára kormányszóvivői sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Elmondta: a minisztérium folyamatosan gyűjtötte a próbaüzem tapasztalatait, s a szakmai szervezetek körében teljes egyetértés volt abban, hogy a megyei matrica bevezetése helyes volt. Közlése szerint hétfőn 42 szakmai érdekképviselet és tudományos szervezet, közlekedési és más közszolgáltató vállalat, illetve önkormányzatok véleményét hallgatta meg.

Fónagy János a legfontosabb változások közé sorolta, hogy a megyei matricák nem a megyehatár előtti utolsó, hanem a megyehatár utáni első csomópontig lesznek érvényesek.

Arról is döntöttek, hogy a kormány eltörli az 1470 forintos eljárási díjat a megyei matricák bevezetésével összefüggő ügyekben - közölte. Azok, akik januárban díjfizetés nélkül hajtottak díjköteles szakaszokra, nemcsak a pótdíj alól mentesülnek, ha február végéig éves matricát vesznek, hanem az egyéb esetekben szokásos szolgáltatási díjat sem kell megfizetniük.

Tájékoztatása szerint az M1-es Fejér megyei és az M7-es Veszprém megyei szakaszai a szomszédos megyékre érvényes matricákkal használhatóak, a Budapest és Győr vagy Siófok között rendszeresen közlekedőknek így 4 helyett elég 3 megyei matricát váltaniuk.

Ingyenes lesz a 4-es főút Budapest felől a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérig tartó szakaszának használata, az M86-os főút szombathelyi és a 61-es főút kaposvári szakaszai (a csatlakozó gyorsforgalmi kapcsolat megépítéséig), és a dunaújvárosi, illetve a szekszárdi autópálya-hidak használata, a Pentele és Szent László-hidakra nem kell egyetlen matrica sem a Megyeri-híd mintájára.

Közölte azt is, hogy a 4 vagy többgyermekes nagycsaládok és mozgásukban korlátozottak számára utólagos kompenzációt biztosítanak a D2 és D1 kategóriák közti különbség megtérítése érdekében, de ennek a jogszabályi feltételei áprilisra teremthetők meg.

Kérdésre válaszolva közölte: a budaörsi autópálya szakaszokat nem érintik a bejelentett változtatások, azok fizetősek maradnak. Aki viszont csak egyszer használta az adott megyei matricát a most ingyenessé vált szakaszon, szintén visszakaphatja az árát - visszaváltani február 28-ig lehet, díjmentesen. Az államtitkár szerint pár száz érintettről lehet szó.

Kurucz Éva kormányszóvivő elmondta: a január elsején bevezetett kibővített útdíjrendszer célja, hogy azok fizessék meg a gyorsforgalmi úthálózat fenntartásának költségeit, akik használják. Az olcsóbb hozzáféréssel gyorsabban és biztonságosabban közlekedhetnek az autósok, számos település környezeti terhelése csökken.

Elmondta, az új matricák mellett a területkorlátozás nélküli tíznapos, havi és éves matricák továbbra is elérhetőek. Az uniós irányelvek és a nemzetközi példák a használatarányos útdíj irányába mutatnak, a régió egyes országaiban - Romániában vagy Bulgáriában - minden út használatáért fizetni kell.

Ismertette: az új rendszert a magyarok döntő része elfogadta, és támogatja, az elmúlt 20 nap alatt közel egymillió matricát vásároltak az autósok, ami a tavalyinak több mint a duplája.

Fónagy János kitért arra is, hogy az új matricák napokon belül megvásárolhatók lesznek mind a kétezer viszonteladónál, jövő hétfőtől a nemzeti mobilfizetési rendszeren keresztül, és várhatóan még ezen a héten a mobiltelefonos viszonteladók mindegyikénél lehet pályamatricát venni. Az NFM a következő hónapokban is figyelemmel kíséri a rendszer működésének tapasztalatait - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!