Belföld

2015.01.15. 13:31

Devizapiac - Elemzők: az autóhiteleseknek fájhat leginkább a frank erősödése

Az autóhiteleseknek fájhat leginkább a svájci frank erősödése, a lakáshitellel rendelkezők túlnyomó többségét nem érinti az árfolyamváltozás, hiszen ők már rögzített árfolyamon törlesztenek - emelték ki az MTI-nek csütörtökön nyilatkozó devizapiaci elemzők.

13:57 - Meglepő lépés a svájci jegybanktól, Magyarországon az autóhiteleseknek fájhat leginkább


A reggeli 266 forint körüli szintről egy rövid időre a történelmi mélypontnak számító 430,16 forintig emelkedett hirtelen a svájci frank árfolyama csütörtökön délelőtt, miután svájci jegybank (SNB) váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. A lépés elemzők szerint az autóhiteleseknek fájhat leginkább. Kora délután jelentős kilengések után a svájci frank jegyzése 315, az euróé 323 forint környékén stabilizálódott. 

A svájci jegybank csütörtök délelőtt váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. A bank szerint az árfolyamküszöb "komoly károktól óvta meg" a svájci gazdaságot, de a fenntartása most már nem indokolt. Az euró árfolyama 2012 januárja óta folyamatosan a 1,20 frankos szint körül mozgott, de délelőtt pár perc alatt 0,917 frankra zuhant a jegybank döntésének bejelentése után.   

A piaci elemzőket meglepte a svájci jegybank lépése, és az első nyilatkozatok alapján mindenki egyetértett abban, hogy komoly következményei lesznek a döntésnek.    A svájci frank fillérekkel 265 forint fölött állt az SNB döntése előtt, 10.30-kor. Innen csaknem 15 perc alatt átmenetileg 430,16-ig gyengült a forint, ami történelmi mélypontnak számít. További 15 perc múlva, 11 órakor a frankot 310 forint körül jegyezték. 12 órakor 315 forinton állt a frank és 30 perc múlva is ezen a szinten járt, a forint ekkor mintegy 18 százalékkal állt a nyitóérték alatt.    

Az euró/forint árfolyam is nagy ívet járt be. Az SNB döntés előtt 1 euró kevéssel 319 forint alatt állt., 15 perc múlva pedig 326,3 forintig erősödött az euró, amely ezután némileg gyengült, majd 11.45-kor érte el eddigi napközbeni és történelmi csúcsát, a 327,6 forintot. (Az előző rekord 2012. január elején született 324,27 forint/frank árfolyammal.) Ezután az euró fokozatosan gyengült, fél egykor órakor 323 forinton jegyezték, ami 1,2 százalék euróerősödés a csütörtöki nyitószinthez viszonyítva.   

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében kiemelte: a svájci jegybank lépése megerősítette a kormány devizaadósságokat csökkentő törekvéseit   

"A svájci frank alapú hiteleknél történt 256,5 forintos, valamint euró alapúaknál 309,5 forintos rögzítéssel megvédtük a devizahiteleseket az eddigi hatások alapján összességében több mint 500 milliárd forintos tartozásnövekedéstől" - közölte az NGM. A közlemény szerint az államadósság esetében az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a devizaadósságot euróra váltja át, így a svájci frank erősödése nem befolyásolja számottevően az adósságszintet.   

Trócsányi László igazságügyi miniszter újságírói kérdésekre válaszolva a Parlamentben csütörtökön azt mondta: a svájci frank árfolyama nincs összefüggésben a devizahitelesek ügyével. Egyben emlékeztetett, hogy a bankszövetséggel már megtörtént a devizahitelekkel kapcsolatos megállapodás, az elszámolás egy már rögzített árfolyamon zajlik és azt márciusra megkapják a devizahitelesek.    Az MTI-nek nyilatkozó devizapiaci elemzők szerint az autóhiteleseknek fájhat leginkább a svájci frank erősödése, a lakáshitellel rendelkezők túlnyomó többségét nem érinti az árfolyamváltozás, hiszen ők már rögzített árfolyamon törlesztenek. Az elemzők figyelmeztettek arra is, hogy a magyar bankrendszer számára újabb sokkot jelenthet a heves árfolyammozgás.   

Londoni pénzügyi elemzők úgy vélték, szinte bizonyosan elkerülhetetlen lesz az SNB devizapiaci intervenciója, miután az euróval szemben több mint három éve alkalmazott árfolyamvédelmi küszöb váratlan törlése után a svájci frank hatalmas mértékű erősödésbe kezdett. Szakértők szerint a lépés nyomán várhatóan továbbra is érvényesül a svájci frankra ható erősödési nyomás, különösen akkor, ha az eurójegybank (EKB) jövő heti kamatdöntő ülésén szuverén euróövezeti kötvényeket is érintő mennyiségi enyhítési ciklust jelent be.


14:00 - DK: a kormány mentse a devizahiteleseket! 

A Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat a bankokkal és a devizahitelesek képviselőivel a forintgyengülés okozta károk csillapítása érdekében. 

Gréczy Zsolt DK-szóvivő csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: lehet, hogy a mostani árfolyamgyengülés csak átmeneti állapot, de devizahitelesek százezreit teheti tönkre a jövő hónapban nekik postázandó törlesztő részlet.    Az ellenzéki párt szerint a forint csütörtöki "brutális" gyengülése miatt felelősség terheli az Orbán-kormányt is, mert "ide vezetett az általa folytatott felelőtlen gazdaságpolitika".   
Jelentősen gyengült a forint, miután a svájci központi bank (SNB) csütörtök délelőtt eltörölte a franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. Fél egy környékén a jelentős kilengések után a svájci frankot 315, az eurót 323 forint környékén jegyezték. Trócsányi László igazságügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a svájci frank árfolyama nincs összefüggésben a devizahitelesek ügyével. 

14:42 - Liberálisok: a forintgyengülés a devizahiteleseket fenyegeti

A Liberálisok szerint, bár a lakossági devizaalapú jelzáloghitelesek valóban védve vannak a forintgyengüléstől, a többi devizahitelest azonban súlyosan fenyegeti az árfolyamváltozás. 

Bodnár Zoltán, az MLP gazdaságpolitikai főtanácsadója csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében bírálta, hogy a kormány a forintgyengülést is saját sikerpropagandájára használja.     Közölte: a svájci frank és az euró erősödése a többi közt a vállalkozások jelentős részét is fenyegeti, és rávilágít a magyar gazdaság rendkívüli sérülékenységére.    

Jelentősen gyengült a forint, miután a svájci központi bank (SNB) csütörtök délelőtt eltörölte a franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. Fél egy környékén a jelentős kilengések után a svájci frankot 315, az eurót 323 forint környékén jegyezték. Trócsányi László igazságügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a svájci frank árfolyama nincs összefüggésben a devizahitelesek ügyével. 

15:04 PM: 400 ezer háztartás fizetheti meg a forint gyengülésének árát

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a forint gyengülésének árát közel 400 ezer devizahiteles fizetheti meg havi törlesztőrészletének megtöbbszöröződésével - írta az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében a párt gazdasági kabinetjének vezetője.

Tordai Bence úgy fogalmazott, a PM többször elmondta, a "bóvli gazdaságpolitika" eredménye az ingatag forint. Délelőtt a forint "bezuhant" a svájci frankkal szemben és pár percre elérte a hihetetlennek tűnő 400 forintos határt is, ez bebizonyította, hogy a forint stabilitása csak látszólagos, mert egy erősebb devizapiaci vihar azonnal felborította a forint árfolyamát - tette hozzá.    Ennél is súlyosabbnak tartja, hogy akár 400 ezer, nem lakáscélú hitellel rendelkező háztartásban is többszörösére ugorhat a fizetendő havi törlesztőrészlet.    Jelentősen gyengült a forint, miután a svájci központi bank (SNB) csütörtök délelőtt eltörölte a franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. Fél egy környékén a jelentős kilengések után a svájci frankot 315, az eurót 323 forint környékén jegyezték.


15:04 - Londoni elemzők: piaci intervenciót kell végrehajtania a svájci jegybanknak 

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:    

Szinte bizonyosan elkerülhetetlen lesz a svájci jegybank (SNB) devizapiaci intervenciója, miután az euróval szemben több mint három éve alkalmazott árfolyamvédelmi küszöb váratlan törlése után a svájci frank hatalmas mértékű erősödésbe kezdett - vélekedtek az SNB csütörtöki lépése után londoni pénzügyi elemzők. 

Citybeli elemzői vélemények szerint Közép-Európában, különösen Magyarországon a kezdeti árfolyamkilengések után valószínűleg nem lesz olyan pánikszerű piaci reakció, mint amilyen a devizaalapú hitelek árfolyamkockázatának kivédését célzó intézkedések előtt lett volna.    A svájci központi bank 2011 szeptemberében 1,20 svájci frankban jelölte ki az euró frankárfolyamának alsó tűréshatárát, válaszul arra, hogy a kockázatosabb eszközöktől elforduló befektetők annak idején meredeken felhajtották a menedékvalutaként vásárolt svájci frank euróárfolyamát, aláásva a svájci gazdaság versenyképességét. A svájci frank, egészen az árfolyamküszöb csütörtökön bejelentett hirtelen feladása utáni robbanásszerű erősödésig, a kijelölt árfolyamszint környékén mozgott a devizapiacon.    Jennifer McKeown, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics vezető európai közgazdásza az SNB csütörtöki lépését értékelve "meglepőnek" nevezte az alsó árfolyam-tűréshatár hirtelen feladását.   

A szakértő felidézte, hogy az SNB legutóbb nem egészen egy hónappal ezelőtt jelezte elkötelezettségét a küszöb fenntartása mellett, és a svájci jegybank még akkor is arról beszélt, hogy "a lehető legnagyobb elszántsággal" védeni fogja ezt az árfolyamhatárt. A kereskedelmi súlyozású árfolyam azonban azóta esett, miután a svájci frank jelentősen gyengült a dollárral szemben, és az SNB ennek alapján juthatott arra a következtetésre, hogy az alsó árfolyam-tűréshatás fenntartása már nem indokolt - vélekedett a Capital Economics londoni elemzője.   

Jennifer McKeown szerint valószínűtlen, hogy a svájci jegybank által alkalmazott - és a csütörtöki lépéssel egy időben még lejjebb vitt - negatív kamatok ugyanolyan hatékonysággal meg tudják akadályozni a frank erősödését, mint az SNB által az árfolyamküszöb védelmében eddig végrehajtott masszív devizapiaci intervenciók.    Az elemző szerint lehetséges, hogy az SNB politikai nyomást érzékelt ezeknek az intervencióknak a leállítására, miután e műveletek nyomán a monetáris bázis a svájci hazai össztermék (GDP) 60 százaléka körüli szintre nőtt.    Jennifer McKeown szerint az SNB csütörtöki lépése után várhatóan egyre erőteljesebb lesz a svájci frankra ható felértékelődési nyomás, különösen akkor, ha az eurójegybank (EKB) jövő heti kamatdöntő ülésén - ahogy azt a piac valószínűsíti - szuverén euróövezeti kötvényeket is érintő mennyiségi enyhítési ciklust jelent be.    A svájci frank további erősödése az euróval szemben azonban súlyos következményekkel járhat a svájci gazdaságra, mivel a svájci exportnak csaknem a fele az euróövezetbe irányul. Tekintettel arra is, hogy a svájci infláció már egy ideje mínuszban jár, a svájci jegybanknak különösen óvatosan kell eljárnia.    Az SNB maga is jelezte csütörtökön, hogy szükség esetén aktív szereplőként lesz jelen továbbra is a devizapiacon, és "mi úgy gondoljuk, hogy szinte biztosan szükség is lesz (devizapiaci) fellépésre" a svájci jegybank részéről - hangsúlyozta a Capital Economics közgazdásza.   

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza szerint az SNB lépésének "közvetlen hatásai lesznek" Közép- és Kelet-Európa gazdaságaiban a frankalapú hitelek elterjedtsége miatt, szerinte leginkább Magyarország van kitéve ennek a problémának.   

Ash ugyanakkor a járványhatást mérséklő tényezők között kiemelte, hogy 2008 óta a térségi országok többféle árfolyamkockázat-mérséklő intézkedéseket tettek, és ezek közül a legátfogóbb a magyarországi átváltási program. A szakértő szerint "a magyarok valószínűleg éppen a megfelelő időben léptek".    A Standard Bank vezető londoni szakértője szerint a svájci lépésnek lesz valamelyes hatása a nem teljesítő kinnlevőségek arányára, és emiatt a közép-európai bankok tőkepótlásra szorulhatnak, de a helyi bankok zömét birtokló külföldi tulajdonos bankok erre eddig is mindig készen álltak szükség esetén.

Timothy Ash szerint ugyanakkor az osztrák bankokra, amelyek Kelet-Európa mellett az osztrák piacon is folyósítottak frankhiteleket, potenciálisan nagyon nagy hatást gyakorolhatnak a svájci jegybank lépésének következményei. Ha a svájci frank árfolyammozgása problémákat okoz az osztrák adósok körében, akkor az ausztriai nem teljesítő hitelállomány is nőhet, és az osztrák bankok maguk is tőkepótlásra szorulhatnak. Ha ez a forgatókönyv megvalósul, érdemes lesz figyelni, hogy az osztrák tulajdonos bankok racionalizálják-e külföldi működésüket, és nem döntenek-e úgy, hogy csak az erőteljes hosszú távú növekedési potenciált kínáló piacokon maradnak jelen - hangsúlyozta a Standard Bank londoni közgazdásza.   

Timothy Ash szerint az SNB lépésének legfontosabb eleme a benne rejlő jelzés, amely az lehet, hogy a svájci jegybank rendkívül borúlátó módon ítéli meg az euróövezet és az euró kilátásait, és "nem akarta magát egy süllyedő hajóhoz kötni". A Standard Bank vezető elemzője szerint a lépés azt is jelezheti, hogy a svájci jegybank számol az EKB mennyiségi enyhítési ciklusának elkezdésével, és az euró ebből eredő további gyengülésével. 

15:17 - MNB: a lakossági deviza alapú jelzáloghitelesek törlesztőrészlete már nem emelkedhet


A lakossági deviza alapú jelzáloghitelesek törlesztőrészlete már nem emelkedhet, a kormány, a jegybank és a hazai pénzügyi rendszer időben felkészült az árfolyamkockázatok kezelésére azzal, hogy 2014 novemberében előre rögzítette a deviza alapú fogyasztói jelzáloghitelek átváltási árfolyamát. Az intézkedés 700 milliárdos adósságnövekedéstől mentette meg a devizahiteleseket - reagált az MNB a svájci frank jelentős erősödésére. 

A Svájci Nemzeti Bank csütörtök délelőtt bejelentette, hogy eltörli az euróval szembeni árfolyamküszöböt, ezzel a svájci frank árfolyama rövid időn belül jelentősen erősödött a forinttal és más devizákkal szemben. (A reggeli 266 forint körüli szintről egy rövid időre a történelmi csúcsnak számító 430,16 forintig emelkedett hirtelen a svájci frank árfolyama csütörtök délelőtt, a bejelentést követően, kora délután jelentős kilengések után a svájci frank jegyzése 315, az euróé 323 forint körül stabilizálódott).    Az MNB felidézi, hogy mintegy 9 milliárd eurót biztosított a nemzetközi tartalékából az elszámoláshoz és a forintosításhoz. Mindez lehetővé tette, hogy a forintosítási törvénynek megfelelően a bankok 2015. február 1-jén a svájci frank alapú jelzáloghiteleket 256,5 forintos árfolyamon átválthassák. A devizahitelesek már 2015. január 1. óta is ezen a rögzített átváltási árfolyamon fizetik a törlesztőrészleteiket, így a svájci frank erősödése őket nem érinti.   

A svájci bejelentést követő első heves árfolyammozgások csillapodása után a csütörtöki hivatalos svájci frank árfolyam 319,27 forint volt. "Ez azt jelenti, hogy ha nem történt volna meg a forintosítás, akkor ezen árfolyam fennmaradása esetén a svájci frank hitelesek törlesztőrészlete 25 százalékkal emelkedne, ami egy átlagos svájci frank hiteles esetében 15 ezer forintos havi törlesztőrészlet-emelkedést okozna" - írta a jegybank. A teljes háztartási szegmensre nézve a svájci frank erősödése közel 700 milliárd forintos adósságnövekedést jelentett volna.    Az árfolyamvolatilitás egyértelműen nemzetközi tendenciákhoz köthető, a magyar gazdaságra és a pénzügyi rendszer stabilitására visszafogott hatással bír, 2014 végéig minden bank gondoskodott a svájci frank euró fejében történő beszerzéséről - áll az MNB közleményében.


15:19 - Fidesz: a DK is tudja, hogy a svájci jegybank döntése miatt gyengült a forint

A forint gyengülését a svájci jegybank döntése okozza, ezt "a DK is tudja, mégis hazudik" - írta a Fidesz-frakció az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében. 

Előzőleg Gréczy Zsolt DK-szóvivő azt közölte, pártja szerint a forint csütörtöki "brutális" gyengülése miatt felelősség terheli az Orbán-kormányt is, mert "ide vezetett az általa folytatott felelőtlen gazdaságpolitika".    A Fidesz-frakció sajtóosztálya reagálásában azt írta: Magyarországon azért van több százezer devizahiteles család, mert a Gyurcsány-kormány devizahitelbe taszította a lakosságot, megszüntette az államilag támogatott otthonteremtési programokat, és átjátszotta a bankok kezére a magyar családok otthonait.   

A 2010-es kormányváltás óta azonban a kabinet intézkedések sorozatát hajtotta végre a devizahiteles családok megmentéséért - hangsúlyozták.    A kormánypárti képviselőcsoport jelezte, hogy az idén végrehajtják a bankok elszámoltatását, a pénzintézeteknek vissza kell fizetniük az adósoktól tisztességtelenül elvett ezermilliárd forintot, és februárban forintosítaniuk kell a devizahiteleket. 

Jelentősen gyengült a forint, miután a svájci központi bank (SNB) csütörtök délelőtt eltörölte a franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. Fél egy környékén a jelentős kilengések után a svájci frankot 315, az eurót 323 forint környékén jegyezték. Trócsányi László igazságügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a svájci frank árfolyama nincs összefüggésben a devizahitelesek ügyével.

15:54 - Bankszövetség: a svájci jegybank lépése nem hat lényegesen az érintett bankokra

A Svájci Központi Bank (SNB) csütörtöki lépésének nincs meghatározó hatása a deviza-jelzáloghitelezéssel érintett kereskedelmi bankokra, mivel a pénzintézetek 9 milliárd euró deviza vásárlásával lefedezték árfolyam kitettségüket - mondta a Magyar Bankszövetség főtitkára csütörtökön az MTI megkeresésére.

Kovács Levente kiemelte: a bankok a 9 milliárd euró devizát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által 2014 őszén kiírt devizaértékesítési tendereken vették meg.

A bankszövetség főtitkára rámutatott: "indokolt és helyes döntés volt az árfolyamkockázat kivezetése a lakossági jelzáloghitelezés területéről, melyben a kereskedelmi bankszektor szorosan együttműködik a jegybankkal és a kormánnyal."

Kovács Levente hozzáfűzte: a jelzálogkölcsönnel rendelkező lakossági ügyfelek számára biztonságot hoznak a januártól rögzített forint árfolyammal számolt törlesztőrészletek és a tavaszi forintosítás.

A Svájci Nemzeti Bank csütörtök délelőtt bejelentette, hogy eltörli az euróval szembeni árfolyamküszöböt, ezzel a svájci frank árfolyama rövid időn belül jelentősen erősödött a forinttal és más devizákkal szemben. (A reggeli 266 forint körüli szintről egy rövid időre a történelmi csúcsnak számító 430,16 forintig emelkedett hirtelen a svájci frank árfolyama a bejelentést követően, kora délután jelentős kilengések után a svájci frank jegyzése 315, az euróé 323 forint körül stabilizálódott).


16:25 - Együtt: a kormány dilettáns politikája miatt ilyen sérülékeny Magyarország

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja szerint a forint történelmi mélypontra zuhanásáért ugyan nem kizárólag a kormány a felelős, de az ország sérülékenységéért igen - írta az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében Pápa Levente.

A párt elnökségi tagja úgy fogalmaz: az európai uniós fizetőeszközhöz képest a magyar nemzeti valuta még sosem volt ilyen gyenge. Hozzáteszi, hogy ebben nyilvánvalóan az orosz válság, a rossz nemzetközi befektetői hangulat, és a svájci jegybank intézkedései is közrejátszanak. Az Együtt gazdaságpolitikusa elismeri, hogy a gyengülésért nem kizárólag a kormány a felelős, azt azonban ténynek nevezi, hogy a régiós devizák közül messze Magyarország és a magyar fizetőeszköz teljesít a legrosszabbul. Szavai szerint ez pedig azt jelenti, hogy folyamatosan nő hazánk kockázatossága, vagyis gazdaságunk egyre sérülékenyebb. 

Pápa Levente arra is kitér, hogy Matolcsy György MNB-elnöknek nagyon jó a folyamatos forintgyengülés, mert ez biztosítja, hogy a profitcélt kitűző jegybank nyereséget tudjon elérni, így "Matolcsynak akkor lesz sok pénze, amit elkölthet, ha gyengül a forint".

A magyar családok azonban nem örülhetnek, mert ők fizetik a számlát - folytatja a gazdaságpolitikus, hozzátéve: erősebb és stabilabb forintra, kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára, és mindenekfelett a befektetői bizalom visszaszerzésére van szükség, hogy Magyarország ne legyen végre a régió legsérülékenyebb gazdasága.

16:50 - Lízingszövetség: a svájci frank erősödése mintegy 250 ezer járműfinanszírozási szerződést érint

A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a svájci frank árfolyamának rendkívüli erősödése mintegy 250 ezer devizaalapú járműfinanszírozási szerződést érint, a szövetség várakozásai szerint a havi törlesztőrészletek összege nagyságrendileg az árfolyam elmozdulásának mértékével növekszik  - közölte a lízingszövetség az MTI-vel csütörtökön.

A szövetség adatai szerint ezen szerződések állománya mintegy 300 milliárd forintra rúg. 

Lévai Gábor, a lízingszövetség főtitkára kiemelte: arra egyelőre nehéz becslést adni, hogy az ügyfelek hány százaléka nem tudja majd fizetni a megnövekedett törlesztőrészletet, tény azonban, hogy a 2008-as (mintegy 20 százalékos) árfolyam-elmozdulás is jelentősen  megnövelte a bedőlő hitelek arányát. Másrészt sok ügyfél csak a szerződés hosszabbításával tudta folytatni a havi törlesztések fizetését. Erre számít a szövetség a mostani drasztikus mértékű árfolyam-elmozdulás következményeként most is - tette hozzá Lévai Gábor.

A főtitkár emlékeztetett arra: a 2008-as árfolyam-növekedés hatásait a lízingcégek nagyjából 3-6 hónappal később érzékelték. Most arra számít a szövetség, hogyha tartósan magas marad a svájci frank forintárfolyama, akkor a negatív hatások már a következő 1-3 hónapban jelentkezhetnek, mivel a lakossági ügyfeleknek most kevesebb a tartalékuk, mint a válság kitörésekor volt. 

A lakossági ügyfeleken túl, a frank magas árfolyama 1000-1200 kis- és középvállalati ügyfelet is hátrányosan érint. Az általuk lízingelt eszközökre igénybe vett lízingforrások értéke 15 milliárd forint - fűzte hozzá a főtitkár.

A Magyar Lízingszövetség a drasztikus árfolyam-erősödés kapcsán felhívja a figyelmet arra, hogy a fizetési nehézségekkel szembe kerülő ügyfelek ne halogassák a probléma kezelését és forduljanak segítségért a lízingtársaságokhoz - mondta Lévai Gábor.

17:07 Jobbik: a kormány védje meg azokat, akik nem tudják átváltani hitelüket

A Jobbik azt követeli a kormánytól, hogy félretéve a "sunyi paktumpolitikát", mentesítse a devizahiteleseket a több ezermilliárd forintos indokolatlan tehertől.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a jelenlegi árfolyam-ingadozás leginkább az autó- és szabad felhasználású devizahitellel rendelkezőket érintheti károsan, a kormányzat pedig messze nem tesz meg mindent a megsegítésük érdekében. A begyűrűző hatások nemcsak a hiteleseket, hanem az egész magyar gazdaságot is érintik - fűzte hozzá. 

A Jobbik ezért az összes devizahitel felvételkori árfolyamon történő forintosítását látja csak egyedüli megoldásként - szögezte le. Mint írta, ezzel megszűnne az a helyzet hogy a magyar emberek egy részén segít a kormányzat, másokon viszont nem, továbbá ki lehetne iktatni "az összes káros pénzpiaci hatást és banki rablótechnikát".

Jelentősen gyengült a forint, miután a svájci központi bank (SNB) csütörtök délelőtt eltörölte a franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. Fél egy környékén a jelentős kilengések után a svájci frankot 315, az eurót 323 forint környékén jegyezték.

Trócsányi László igazságügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a svájci frank árfolyama nincs összefüggésben a devizahitelesek ügyével.

21:12 Londoni elemzők: a svájci gazdaság megsínyli az árfolyamküszöb eltörlését, korlátozottak a magyar kockázatok

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

A svájci gazdaság minden bizonnyal jelentősen megsínyli az euróval szemben több mint három éve alkalmazott árfolyamvédelmi küszöb váratlan eltörlését, amely után a svájci frank hatalmas mértékű erősödésbe kezdett - vélekedtek a svájci jegybank (SNB) csütörtöki lépése után londoni pénzügyi elemzők.

Citybeli elemzői vélemények szerint a magyar pénzügyi rendszer kockázatai korlátozottak, és ezúttal Lengyelországban "bonyolultabb" a helyzet.

Jennifer McKeown, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics vezető európai közgazdásza közölte: a ház az SNB lépése nyomán arra számít, hogy a svájci frank euróárfolyama az 1:1-es paritás környékén zárja az idei évet a svájci jegybank által 2011 ősze óta 1,20 frank/euró körüli szinten tartott árfolyam helyett.

A ház szerint valószínűtlen, hogy a svájci frank euróárfolyama később teljesen vagy akár csupán részben visszagyengülne a SNB sokkszerű csütörtöki bejelentése után elért szintekről, sőt valós a kockázata a további erősödésnek.

Nem valószínű ugyanis az sem, hogy a svájci jegybank által alkalmazott - az árfolyamküszöb csütörtöki eltávolításával egy időben mélyebbre is vitt - negatív kamatok ugyanolyan hatékonynak bizonyulnának, mint az árfolyamküszöb védelmére végrehajtott korábbi masszív devizapiaci intervenciók. Ráadásul - bár az SNB ígéretet tett az intervenciók folytatására - e piaci beavatkozások hatékonyságát is csökkenti, hogy nincs olyan árfolyamhatár, amelyhez a piac igazodni tudna - fejtegette a Capital Economics vezető londoni közgazdásza.

A szakértő szerint mindemellett az is erősíteni fogja a frankot, ha az eurójegybank (EKB) a jövő heti kamatdöntő ülésén - ahogy azt a piac valószínűsíti - szuverén euróövezeti kötvényeket is érintő mennyiségi enyhítési ciklus elkezdését jelenti be.

Mindezekből következik az a várakozás, hogy a svájci frank árfolyamparitáson zárja az idei évet az euróval szemben, és a frank effektív árfolyamának ehhez társuló emelkedése miatt a következő egy évben akár 10 százalékkal is zuhanhat a svájci export. Mivel az export Svájc hazai össztermékének (GDP) hozzávetőleg a 60 százalékával egyenlő, ezt azt is jelentheti, hogy a svájci gazdaság összesített aktivitási mérőszámai 6 százalékkal visszaesnek - jósolta a Capital Economics londoni közgazdásza.

Jennifer McKeown közölte: a ház mindezeket - és az olajárak zuhanásának, valamint az import olcsóbbá válásának kárenyhítő hatásait is - figyelembe véve 1,5 százalékról 1 százalékra rontotta az idei svájci GDP-növekedésre szóló előrejelzését, 2016-ra pedig mindössze 0,5 százalékos növekedést vár az eddigi prognózisában szereplő 2 százalék helyett.

A Capital Economics elemzője szerint ez, valamint az importárak várható meredek csökkenése minden bizonnyal még tovább mélyíti a svájci gazdaságban már kialakult deflációt.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőstábja a svájci jegybank döntése nyomán kialakult helyzetről csütörtök este összeállított tanulmányában közölte: megítélése szerint a svájci frank erősödéséből a magyarországi nagybankokra - köztük az OTP-re - háruló kockázat viszonylag alacsony. A fő kockázatenyhítő tényező az, hogy a magyar bankok már elkezdték a felkészülést a devizaalapú ingatlanhitelek átváltására.

A Morgan Stanley londoni elemzői közölték: tudomásuk szerint a magyar bankok az átváltáshoz novemberben beszerzett jegybanki eurólikviditást azonnal átváltották svájci frankra, ami azt jelenti, hogy nem éri őket érdemi veszteség.

A ház szerint Lengyelországban a helyzet "bonyolultabb". A lengyel háztartások devizaalapú ingatlanhitel-állománya hozzávetőleg 38 milliárd eurónak felel meg - ez az éves lengyel GDP-érték 8 százaléka -, és a Morgan Stanley becslése szerint ennek körülbelül 80 százaléka svájci frankban denominált hitel.

Így a frank meredek erősödését nyilvánvalóan megsínyli a lengyel fogyasztás.

Figyelembe kell azonban venni azt is, hogy Lengyelországban ezek a hitelek a CHF-Liborhoz - a Svájci Nemzeti Bank irányadó kamatcéljához, vagyis a svájci frankra számított három hónapos londoni bankközi kamathoz - vannak kötve, és ez nyújt valamelyes kamatkönnyebbséget.

Az SNB csütörtöki döntése alapján ennek az irányadó kamatnak a sávja mostantól mínusz 1,25 százalék és mínusz 0,25 között ingadozhat az eddigi mínusz 0,75 százalék és 0,25 százalék közötti sáv helyett.

Mindemellett a lengyel bankrendszerben a nem teljesítő kinnlevőségek rátája az egyszámjegyű sáv alján van, vagyis sokkal kisebb, mint Magyarországon, így a lengyel bankok eszközminőségi problémái meg sem közelítik a magyar bankokéit - hangsúlyozzák a Morgan Stanley londoni elemzői.

A ház mindezek alapján megállapítja, hogy a svájci frank erősödése - bár a lengyel pénzügyi rendszer kiindulási pontja jobb - a lengyel gazdaságot a makromutatók szempontjából nagyobb mértékben sújthatja, mint a magyar gazdaságot.

Ugyanezt jósolták az HSBC bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is. A ház szerint a devizaalapú ingatlanhitelekkel tartozó lengyel háztartások adósságszolgálati terhei akár 20 százalékkal is emelkedhetnek, és ez nagy valószínűséggel a fogyasztási kiadások rovására megy. Az HSBC elemzőinek becslése szerint a lengyel háztartások teljes adósságállományának 24 százaléka svájci frankban denominált hitel.

A cég szerint ezért lefelé ható kockázatok terhelik a lengyel gazdaság növekedési kilátásait, és ez alátámasztja azt a várakozást, hogy a lengyel jegybank az első negyedévben 0,50 százalékponttal 1,50 százalékra csökkenti alapkamatát.


22:00 Az osztrák turizmus akár profitálhat is a frank erősödéséből


Gräf Szilvia, az MTI tudósítója jelenti:

Vegyes reakciókat váltott ki Ausztriában a svájci jegybank (SNB) döntése, miszerint váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. Szakértők szerint az osztrák turizmus akár még profitálhat is a frank erősödéséből.

Az Osztrák Államfinanszírozási Hivatal (ÖBFA) vezetője, Martha Oberndorfer szerint Ausztria gazdasága, legfőképpen a turizmus járhat majd leginkább jól. Mivel egy vorarlbergi téli üdülés sokkal olcsóbban kihozható, mint egy svájci, a nyugat-ausztriai tartomány több turistával és megnövekedett bevétellel számolhat - mondta a hivatalvezető. Kijelentette továbbá: az államkötvényekre nem lesz hatással a frank erősödése.

Az Osztrák Hotelszövetség (ÖHV) elnöke, Martin Stanits óvatosabban fogalmazott és arra figyelmeztetett, hogy az SNB döntése nemcsak pozitív hatással lehet a turizmusra, hanem számos kockázatot is rejthet. Érvelése szerint elképzelhető, hogy több vendég érkezik az országba, de ki kell várni, hogy a mostani helyzet hogyan érinti a cégek pénzügyi állapotát, és hogy a vállalatok milyen mértékben vettek fel frank alapú hitelt.

A várakozások szerint a turisták számának emelkedése leginkább a Svájccal határos Vorarlberg tartományban lesz érezhető, hiszen a Svájcot elkerülők a nyugat-ausztriai tartományt veszik majd célba. Mivel a legtöbben már előre megtervezték téli üdülésüket, a bővülő turistaforgalom a nyári időszakban lesz majd érezhető - mondta a vorarlbergi turisztikai központ (Vorarlberg Turismus) vezetője, Christian Schützinger.

A vorarlbergi Messepark bevásárlóközpont ügyvezetője, Burkhard Dünser ugyancsak vegyes érzésekkel értékelte a helyzetet. Nagyobb bevásárlóturizmusra számít, ám mivel a svájci vásárlók amúgy is az üzletház bevételének húsz százalékát adják, szerinte nem várható drasztikus növekedés. A központ vezetője attól tart, hogy a svájci gazdaság középtávú veszteségeket fog elszenvedni, amely munkahelyek megszűnésével járhat majd. Úgy véli, ez érinteni fogja a vorarlbergieket is, hiszen összesen 16 ezer határmenti ingázó munkavállaló él a tartományban.

A Raiffeisen Bank vezető elemzője, Peter Brezinschek "teljesen érthetetlen lépésnek" nevezte a svájci jegybank döntését.

A Bank Austria vezető közgazdásza, Stefan Bruckbauer úgy vélekedett: mivel Svájc Németország és Olaszország után a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Ausztriának, Ausztria egészen biztosan komolyan fog profitálni a mostani helyzetből. A közgazdász a helyzetet értékelve elmondta: a svájci jegybank számára most fontosabb volt saját hírneve, mint az aktuális gazdasági problémák. A közgazdász szerint a piaci ingadozások és Európa bizonytalan politikai helyzete miatt az azonban nehezen megjósolható, hogy az euró és a svájci frank árfolyama hol fog kikötni. A görögök euróövezetből való kilépése, a spanyol választások, Nagy-Britannia távozása az unióból és az Európai Központi Bank körüli bizonytalanságok mind hozzájárulhatnak az árfolyam megváltozásához - véli a szakértő.

A svájci jegybank csütörtök délelőtt váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. A bank szerint az árfolyamküszöb "komoly károktól óvta meg" a svájci gazdaságot, de a fenntartása most már nem indokolt. Az euró árfolyama 2012 januárja óta folyamatosan a 1,20 frankos szint körül mozgott, de csütörtök délelőtt pár perc alatt 0,917 frankra zuhant a jegybank döntésének bejelentése után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!