Belföld

2014.12.15. 13:02

A jövő évi büdzsét véleményezik

a jövő évi büdzsét véleményezi a DK, az Együtt, a PM és a liberálisok.

Költségvetés - Alapítványi iskolák: az ígéretek ellenére nem módosul az előterjesztés

Az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének (AME) elnöksége hétfőn közölte: meglepetéssel és megdöbbenéssel olvasta, hogy a kormány Balog Zoltán miniszter ígérete ellenére nem módosította az alapítvány iskolák költségvetési támogatására vonatkozó törvény előterjesztést.

Az AME hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, hogy november 27-én tárgyaltak Czunyiné Bertalan Judit államtitkárral, Sipos Imre helyettes államtitkárral és Brassói Sándor főosztályvezetővel.

A megbeszélésen megerősítették: a költségvetés nem csökkenti 75 százalékra az alapítványi iskolák állami támogatását, mivel közfeladatot látnak el, többségük nem költségtérítéses, hátrányos helyzetű tanulókat szolgálnak - tudatták.  

Az AME szerint a költségvetési törvénytervezet kormányzati indoklása ellentmond a korábbi megállapodásoknak, a köznevelési törvénynek és a valóságnak.

Az AME elnöksége kéri az országgyűlési képviselőket, ne támogassák az előterjesztés vonatkozó pontját, és a köznevelési törvény finanszírozási rendszere maradjon változatlan.


DK: a kormány magára hagyja a bajba jutottakat

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint a kormány minden bajbajutott embert magára hagy, mindenkitől több pénzt akar elvenni a különadókkal és az adóemelésekkel - bírálta a jövő évi költségvetés tervezetét hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján a párt elnökségi tagja.

A független Varju László hozzátette: a kiadási oldalon eközben nyilvánvalóan jut újabb stadionokra, "felcsúti mangalicatelepre", medencékre, külföldi utakra.

Kijelentette: a kormányzat a pangás, a társadalmi leszakadás és az elszegényedés büdzséjét szavaztatja meg. A vállalkozásokat túladóztatják, a banki hitelek miatt nem jut pénz a vállalkozásfejlesztésre, az önkormányzatok pedig új adókat vetnek ki - közölte.

Kevesebb pénz jut oktatásra és egészségügyre, így "a sokmillió szegény országával számolhatunk 2015-ben is" - folytatta. Hozzátette: a kormányzat bele akar szólni abba is, hogy ki mikor menjen vásárolni, ezért be akarják záratni a boltokat vasárnap, pedig az intézkedés miatt több mint tízezren veszíthetik el az állásukat.

A költségvetés rozoga lábakon áll, igazságtalan és erkölcsileg védhetetlen - szögezte le.

Mindenkinek meglepetést okozott, hogy a kormány fizetőssé teszi az M0-s körgyűrűt, úgy, hogy eközben a kabinet figyelmen kívül hagyja az ésszerűtlen lépés ellen tiltakozók véleményét.

A Demokratikus Koalíció megérti azoknak az elégedetlenségét, akik tüntetéseken lépnek fel és tiltakoznak a büdzsé elfogadása ellen - fogalmazott.


Együtt: agyonadóztatják az embereket

Az emberek agyonadóztatásáról, dilettáns tervezésről, a szegények megsarcolásáról beszélt a független Szelényi Zsuzsanna a költségvetés megalapozó törvényekről szóló szavazás előtt tartott hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja politikusa úgy fogalmazott: útlezárások, tüntetések, polgári engedetlenségi megnyilvánulások jelzik, hogy az ország népe mit gondol a jövő évi költségvetésről.

A 2015-ös büdzsé folytatja azt a fideszes politikát, amelyik arról szól, hogy mindent az államnak, "mindent Orbán Viktornak, semmit az embereknek" - jelentette ki. Stadionépítések, a Várba költözés és más presztízsberuházások jellemzik a költségvetést, miközben az "urizálásra" költött pénznek sokkal jobb helye lenne az óvodásoknál, az iskolásoknál és a szegény családoknál - folytatta.

A büdzsé másik jellemzője az emberek "agyonadóztatása" - szögezte le a politikus, aki emellett rendkívül diszkriminatívnak nevezte a különadók rendszerét.

A költségvetés egyértelműen a szegényeket bünteti - folytatta, hozzátéve: a kormányzat leépíti az oktatási rendszert.

Kijelentette azt is, hogy elképesztően dilettáns módon tervezték a büdzsét, mert miután annak benyújtási határidejét kitolták, a kabinet újabb és újabb ötletekkel áll elő és folyamatosan új adókat keres.

PM: a büdzsé öl, butít és nyomorba dönt

A Párbeszéd Magyarországért (PM) véleménye szerint a jövő évi büdzsé olyan, mint a sok alkohol: öl, butít és nyomorba dönt, és ha a költségvetést a jelenleg tervezett módon valósítják meg, akkor "éhen fogunk dögleni" - mondta a párt társelnöke, Szabó Tímea hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A független országgyűlési képviselő azt mondta: a 2015-ös büdzsé elveszi az utolsó falat kenyeret a szegény gyerekektől, az oktatáshoz való jogot a fiataloktól, a közmunkával pedig nyomorba dönti azokat, akiknek ma még lenne lehetőségük munkába állni.

A szociális kiadások tízszázalékos megvágása azt jelenti, hogy azzal elveszik a családoktól az utolsó mesekönyvet, egy új kabát vagy egy csoki megvásárlásának lehetőségét - fogalmazott.

Szabó Tímea emellett hangsúlyozta, hogy négymillió szegény él az országban, és miközben a kormánypárti képviselők "luxuskarórákra" és "luxusvillákra" költenek, hatszázezer gyermek nélkülöz.


Liberálisok: Alapvetően hibás a költségvetés iránya

A Magyar Liberális Párt véleménye szerint alapvetően hibás a költségvetés iránya, ezért a párt elnöke, Fodor Gábor nem fogja megszavazni azt. A független képviselő erről hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.

A költségvetés eredményeként drágább és korruptabb lesz az állam, szegényebbek lesznek a rászorulók, a kormányzat pedig "folyamatosan egyre nagyobb közéleti botrányból, botrányba bukdácsol" - fogalmazott.

Az emberek is érzékelik, hogy a kabinet 15 új adónemet fog bevezetni - közölte, hozzátéve: többek között emiatt is állandósultak a kormányellenes tüntetések.

Fodor Gábor arra is kitért, hogy zuhan a kormányzat népszerűsége, amit azzal is magyarázott, hogy az emberek tudják, hogy még nehezebb lesz az életük és még kiszolgáltatottabbak lesznek a támogatásra szorulók.

A büdzsé "lényegében egy háromszáz oldalas kézikönyv a visszaélésékre", mert a Fidesz számára a magánérdek fontosabb a közérdeknél - mondta.

A kormány eközben lényegében árokba lökik a legszegényebbeket, ugyanis az intézkedések miatt körülbelül 650 ezren kerülnek a mostaninál is rosszabb helyzetbe - jelentette ki. Rosszul jár a középosztály is, mert folytatódik a "magántulajdon szentsége elleni támadássorozat" - tette hozzá.

A Fidesz a központosító törekvései eredményeként továbbra is az államot hizlalja, növekszik a központi bürokrácia valamint a korrupció veszélye - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!