Belföld

2014.11.18. 12:22

Adótörvények - Fidesz: kiterjesztik a fordított áfát a munkaerő-kölcsönzésre

A munkaerő-kölcsönzésre és az iskolaszövetkezetekre is kiterjeszti a fordított áfázást a kedden elfogadott adócsomag egy kormánypárti módosítás nyomán.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a módosítás bezárja a szektorban az áfamegkerülést lehetővé tevő kiskaput. Számításai szerint jelenleg ezen területeken 30-35 milliárd forint áfa nem folyik be, viszont ha fordított áfát vezetnek be, akkor ez nem lehetséges, mivel közvetlenül a megrendelőnek kell fizetni.

A kormánypárti politikus azt is jelezte: egy uniós irányelv ugyanakkor rögzíti, hogy milyen területeken lehet az áfa szokásos fizetési módját megváltoztatni. Van azonban lehetőség arra, hogy a tagállamok egyéni derogációt kérjenek, amennyiben jelentős áfamegkerülési utakat szeretnének lezárni - tette hozzá Kósa Lajos, kiemelve: erre felkérték a kormányt. A Fidesz alelnöke reményének adott hangot, hogy az unió támogatja a kezdeményezést. "Rendkívül furcsa helyzetet, hogy egyrészt szapul bennünket, hogy tegyünk valamit, majd amikor tenni szeretnénk, (...) akkor nem támogatja" - fogalmazott.

Párttársa, Szatmáry Kristóf arról számolt be: a fordított áfázás intézménye az elmúlt időszakban bizonyította, hogy képes megtisztítani a piacot. Kitért arra, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál az utóbbi időszak legnagyobb visszaélései a munkaerő-kölcsönzéshez kötődtek, amely terület 250 ezer ember foglalkoztatását végzi.

Kósa Lajos kérdésre elmondta: nincs veszélyben a költségvetés bevételi oldala adóügyben, mert noha a távközlési adó kiterjesztése 20 milliárd forintot jelentett volna, a fordított áfázás hoz 35-öt. Keresik a további lehetőségeket és vizsgálják a fordított áfa kiterjesztésének további lehetőségét a sertés- és tejágazatban. Leszögezte azt is: a családok adóterhelése lényegében nem változik jövőre. Szatmáry Kristóf hozzátette: jövőre leginkább a bankok elszámoltatása befolyásolja a családok életét, több pénz marad náluk.

A kormánypárti politikusokat kérdezték a hétfő esti tüntetésről is. Az alelnök szerint a három idei választás világos helyzetet teremtett, de normális dolog, hogy akinek nem tetszenek a kormányzati intézkedések, azok kifejezésre juttatják ellenvéleményüket. Lényegében rendőri fellépés, atrocitás nélkül sikerült levezényelni a rendezvényeket, szemben a szocialista kormányzással. A mostani "tüntetések azokat támogatják, akik hasonló szituációban belelövettek a tömegbe" - hangoztatta Kósa Lajos.

Arról is beszélt: figyelik, amit az emberek mondanak és helyt adtak kéréseiknek például a kommunikációs adó kiterjesztésének elvetésével, a szociális ágazat életpályamodelljének bevezetésével vagy a cafeteria adóterheinek változatlanul hagyásával. Természetesnek nevezte, hogy az emberek utcára mennek, de mint mondta, nem kell ablakokat betörni, épületeket rongálni, erőszakoskodni. Megjegyezte azt is: a magyar nyelv gazdagsága megengedi a szellemes, ironikus kritikákat, de aki szónokként végigkáromkodja a tömeggyűlést, az inkább róla árul el sok mindent.

Szatmáry Kristóf az egészségügyi hozzájárulást firtató kérdésre egyértelmű célnak nevezte, hogy azt a nagy dohányipari cégek fizessék meg, vizsgálják, hogy ezt hogyan lehet érvényesíteni. A trafiktörvényről szólva pedig azt jelentette ki: mindent támogatnak, ami dohánykereskedelemben tisztább helyzetet teremt és visszaszorítja a feketekereskedelmet.

A Fidesz alelnökét megkérdezték arról is, szerinte van-e helye az uniós zászlónak a parlament épületén és üléstermében. Úgy reagált: a Háznak van egy rendje, amire a képviselők is esküt tesznek. Mint fogalmazott: azt is furcsállná, ha valaki bevinné a Fradi vagy a Loki zászlaját, mert bár becsületes csapatok és fantasztikus eredmények kötődnek hozzájuk, mégsem az ülésterembe valók. Ha valakinek a jelen szabályozás nem tetszik, akkor kezdeményeznie kell a megváltoztatását - tette hozzá.

Kérdezték arról is, összeférhetetlennek tartja-e, hogy Giró-Szász Andrásnak tulajdona van egy olyan cégben, ami a közmédia számára gyárt hangos híreket. Kósa Lajos szavai szerint a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárnak nincs ráhatása a szervezetre, a rádió, televízió azt rendel meg, amit akar.

Az üzletek vasárnapi zárva tartásával összefüggésében pedig azt közölte: a társadalom megosztott, ezért megegyezés szükséges. Azon álláspontjának is hangot adott, miszerint megoldható a más napokon való, illetve a kiskereskedelmi bevásárlás. Úgy vélte: a lépés nem befolyásolná a forgalom nagyságát, nem csökkentené a szükségleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!