Belföld

2014.08.14. 10:47

Árvízvédelmi készültség Magyarországon

Vízgyűjtőink határmeneti térségében csütörtök reggel ismét eleredt az eső, jelenleg is esik.

Hétfőn a Rába vízgyűjtő területére jelentős mennyiségű csapadék hullott. Területi átlagban 35-40 mm-t mértek, lokálisan azonban nagyobb mennyiségek is előfordultak (50-70 mm). Kedden éjszaka ismét nagyobb csapadékterhelés érte a vízgyűjtőt, ekkor területi átlagban a 20 mm eső esett.

Szerdán este hidegfront érte el a vízgyűjtőket, melynek hatására újabb, jelentős mennyiségű csapadék hullott, területi átlagban további 20-25 mm. A Pinka és Strém középső és alsó vízgyűjtőjére területi átlagban 20 mm, míg a felső részén csak 10 mm hullott. A Gyöngyös és Répce alsó és középső vízgyűjtőjére 10-20 mm, míg a felső részre csak 5 mm körüli mennyiségek estek.

Vízgyűjtőink határmeneti térségében csütörtök reggel ismét eleredt az eső, jelenleg is esik. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint csütörtökön további 10-15 mm területi átlagú csapadék várható a Rába vízgyűjtőjére. A csapadék nagyobb része a határ közeli térségben valószínű.

A Mura középső és alsó vízgyűjtőire 15-30 mm esőt jeleznek előre. A Zalára 15 mm hullhat területi átlagban. Lokálisan azonban nagyobb mennyiségek is előfordulhatnak.

Rába:

A hétfő óta tartó jelentős mennyiségű esőzések hatására három, egymásra futó árhullám vonul le a folyón. Az első árhullám nem okozott problémát, a Rába vízszintje sehol nem érte el a fokozat közeli állapotot. A második és harmadik árhullám azonban jelentős vízszintemelkedéseket okozott, s nagy mennyiségű vizet szállít, ami miatt árvíz alakult ki, s árvízvédelmi készültségi fokozat elrendelése vált szükségessé. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság csütörtökön reggel 8 órakor a folyó szentgotthárdi és körmendi szakaszán I. fokú készültséget léptetett érvénybe.

A Rába vízgyűjtő területén még tart az összegyülekezés, Szentgotthárdnál tetőzés közeli állapot alakult ki. Hidrológus szakemberek becslése szerint csütörtökön várható ezen a szakaszon az árhullám tetőzése. A 11 órás vízállás 275 cm volt.

Körmendnél már átlépte a folyó a 3 méteres vízállást, s jelenleg is árad. Magasabb árvízvédelmi készültség elrendelésére is szükség lehet. A Büdös-árok zsilipnél a szivattyúzás szerda óta folyamatos.

A térségben völgyi elöntésekre számítani kell, mezőgazdasági területek is víz alá kerülhetnek, s útlezárásokat is elrendelhetnek.

A készültség elrendelését követően felállították a központi árvízi ügyeletet. A kialakult helyzetről értesítettük az érintett erőművek üzemeltetőit, folyamatosan tájékoztatják az önkormányzatokat, értesítették a Közútkezelő Kht. ügyeletét, valamint az illetékes Katasztrófavédelmet is.

A vízügyi igazgatóság gátőrei és műszaki szakemberei a helyszíneken folyamatosan védekeznek, fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartanak. A zsilipeket lezárták, szükség szerint a szivattyúzás is folyamatban van.

Hidrológus szakemberek az osztrák vízügyi társszervekkel állandó kapcsolatban vannak, az árhullám nyomon követéséről folyamatosan egyeztetnek. Mérőcsoportjaik vízhozam méréseket végeznek.

A Rábán levonuló jelentős árhullám miatt a vízitúrázás életveszélyes, ezért tilos! Az árvíz miatt a folyóparton (árterületen) való tartózkodást sem javasolják.

Zala, Mura

A Zala és a  Mura folyók vízgyűjtőterületein is összességében jelentős mennyiségű csapadék várható, ezért árhullám kialakulására itt is számítani kell. A kisebb mellékvízfolyásokon (Kerka, Kebele) is jelentősebb vízszintemelkedések várhatóak.

Gátőrök és műszaki szakemberek ezeken a területeken is állandó, fokozott figyelőszolgálatot és folyamatos bejárást tartanak, figyelik a vízfolyásokat.

A Murán sem javasolják a vízitúrázást!

 

A lehullott  nagy mennyiségű csapadékvizet már nem tudják az útszéli vízelvezető árkok elnyelni ezért az a 8-as sz. főút és a Kemestaródfa közötti bekötőúton folyik keresztül. Fotó: Szendi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!