Belföld

2013.11.11. 14:17

Gyanús anyag a Cozma-ügy egyik vádlottjánál (videóval frissítve)

Szombathely – A Marian Cozma veszprémi kézilabdázó halálát megelőzően és azt követően történt garázda cselekmények miatt első fokon elítélt vádlottak perében hétfőn megkezdődött a másodfokú eljárás a Szombathelyi Törvényszéken.

Simon Erzsébet

Csoportos garázdaság és egyéb bűncselekmények miatt is felelniük kellett a törvény előtt a 2009. februárjában megölt veszprémi kézilabdás, Marian Cozma gyilkosainak, illetve másoknak. Első fokon a Veszprémi Városi Bíróság hozta meg a verdiktet tavaly májusban 25 vádlottal szemben. Az élet elleni támadás ügyében 18 évre elítélt elsőrendű vádlott R. S.-re három és fél év letöltendő börtönbüntetést, az emberölésért szintén 18 évet kapott N. Gy.-re három év, négy hónap börtönt, míg a harmadrendű vádlott Sz. I.-re – aki az emberölési perben 13 év börtönt kapott jogerősen – három év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság.

A többi vádlottat nyolc hónaptól másfél évig terjedő börtönbüntetéssel, egy esetben pénzbüntetéssel sújtotta. A bíróság a 25 vádlottat különböző arányban a mintegy 25 millió forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte. Az ügyészség az ítélet súlyosbításáért, a vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek. A másodfokú eljárás lefolytatására a Fővárosi Ítélőtábla a Szombathelyi Törvényszéket jelölte ki. Hétfőn a dr. Rácz József vezette büntetőtanács – a tagjai dr. Pup Csilla és dr. Füzi Erzsébet – elé nem minden vádlott érkezett meg. Az első-, a másod- és a harmadrendű ebben az ügyben is R. S. , N. Gy. és Sz. I. volt.


Hétfőn megkezdődött Szombathelyen a Cozma-ügyben garázdasággal vádoltak tárgyalása (Fotó: Szendi Péter)



Az utóbbi mellett több mint tucatnyian hiányoztak a tárgyalásról. Közülük négy vádlott esetében az ügyüket elkülönítette a bíró, velük szemben új eljárást folytatnak le. Egyike ezeknek a vádlottaknak a nyolcadrendű B. Cs. P, akit a bíróságra érkezésekor őrizetbe vett a rendőrség, mert kábítószergyanús port találtak nála. 

A másodfokú tárgyaláson iratismertetést senki nem kért, így a vád képviselője, dr. Székely Tamás tarthatott perbeszédet elsőként. Hangsúlyozta, hogy semmilyen körülmény nem merült fel, ami kétségbe vonhatná az elsőfokú bíróság elfogulatlanságát. A tényállás megalapozott volt, s a bíróság okszerűen vont következtetést valamennyi vádlott bűnösségére. Az ítélet szerint a veszprémi nyilvános szórakozóhelyen, a Patrióta lokálnál történt eseményeknél a vádlottak kirívóan közösségellenes magatartást tanúsítottak, élvezték a létszámból adódó erőfölényüket, s a csoport célja a vendégek provokálása volt.

A védőbeszédek sorát az elsőrendű vádlott jogi képviselője nyitotta, aki szerint a társaság kizárólag szórakozni indult a lokálba, nem garázdálkodni, az ügyet pedig nem a társadalmi elvárások szerint kell kezelni, hanem a jogszabályoknak megfelelően. Ha kétséget kizáróan nem lehet bizonyítani a vádlottak bűnösségét, a cselekmények nem róhatók azok terhére. Kedden folytatódnak a védőbeszédek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!