Belföld

2013.10.06. 18:51

Rogán: a vértanúk kivégzése közönséges politikai gyilkosság volt

A 13 tábornok és Batthyány Lajos miniszterelnök kivégzése közönséges politikai gyilkosság volt, barbár vérbosszú - mondta Rogán Antal V. kerületi polgármester, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a fővárosi Batthyány-örökmécsesnél az aradi vértanúk emléknapján tartott beszédében vasárnap délután.

MTI

A megemlékezésen Rogán Antal hangsúlyozta: Haynau és Ferenc József bosszút akart állni a magyarságon, mert a magyarok nem hagyták magukat. Háromszáz évnyi Habsburg uralom ellenére sem értették, hogy a magyar ember nem akar más szolgája lenni - tette hozzá.

Nem néma a magyar golgotán emelt kőszobor - idézte a polgármester Kossuth Lajos 1890-ben rögzített szavait. Nem némák a barbár módon legyilkolt vértanúk sem, akik a szabadságért éltek, harcoltak és haltak meg, és akik tudták, hogy az igazság az, ami mindig szabaddá tesz. Az igazságot üzenik nekünk - tette hozzá.

Azt mondta, a mai jóléti, fogyasztói társadalmak korában sokakban vetődik fel a kérdés, hogy érdemes-e kiállni az igazságunkért, szabadságunkért, érdemes-e vállalni a harcot a mindig nagyobbal, erősebbel és sokszor gátlástalanabbal szemben. Rogán Antal szerint a körülmények és a módszerek ugyan finomodtak az elmúlt másfél évszázadban, de a lényeg ugyanaz maradt.

Kijelentette: a nagyok és erősek ma is hajlamosak visszaélni a helyzetükkel, kihasználni, kifosztani a kisebbet, a kiszolgáltatottabbat. Magyarországon is erről szólt a devizahitelek története, a bankok és a nemzetközi nagyvállalatok kiváltságos helyzete és a gátlástalan nyerészkedés engedélyezése az emberek és a családok kontójára.

Magyarországnak ebből lett elege 2010-ben, és az ez ellen indított harc még ma is tart - fogalmazott.    Rogán Antal szerint nem az a helyes kérdés, hogy érdemes-e kiállni az igazságért és a szabadságért, hanem az, hogy érdemes-e élni, ha ezt nem tesszük. Magyarország addig lesz Magyarország, amíg nem hagyja magát - zárta beszédét a kormánypárti politikus.

A megemlékezésen koszorút helyezett el mások mellett a kerületi polgármester, valamint a belvárosi Fidesz, KDNP, MSZP, Együtt-PM szövetség, a Fidelitas képviselője, illetve a kerületi nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek.

Az aradi vértanúk emléknapján az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően Aradon kivégzett 13 vértanúra, illetve az ugyanezen a napon Pesten kivégzett Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékeznek országszerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!