Belföld

2013.10.26. 14:35

Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése a várható időjárásról az ország és Európa területére vasárnap estig.

MTI

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

Szombat estig többnyire derült lesz az ég, majd éjszaka újra nagy területen párássá válik a levegő, köd képződik. Vasárnap napközben azonban fokozatosan kitisztul az idő, és fátyolfelhők mellett általában több órás napsütésre számíthatunk, csak északon-északkeleten maradhatnak meg délutánig a pára- és ködfoltok. Holnap reggelig többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, vasárnap azonban a déli, délnyugati szél megélénkül, nyugaton helyenként meg is erősödik. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 20 és 25 fok között valószínű, de a tartósabban ködös tájakon néhány fokkal hűvösebb lesz.


Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk középső és délkeleti területeinek időjárását egy nagykiterjedésű anticiklon alakítja, emiatt általában gyengén felhős, napos az idő, az éjszaka képződő párásság és köd napközben feloszlik. Ugyanakkor az Ural előterében, valamint a Norvég-tenger felett ciklon örvénylik, ez utóbbihoz tartozó hullámzó frontálzóna Norvégiától Franciaországon át egészen Dél-Spanyolországig húzódik. Arrafelé emiatt sok a felhő, és többfelé fordul elő eső, zápor, a front előtt és a front mentén néhol zivatarok is kialakulnak. Amíg a legmagasabb nappali hőmérséklet a mediterrán térségben és a Kárpát-medencében 24, 25 fok körül alakul, addig az Északi-sarkkörtől északra már napközben is fagy. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását továbbra is a már említett északnyugat-európai ciklon előoldalán érkező enyhe, többnyire száraz levegő alakítja, emiatt marad a sokéves átlaghoz képest több fokkal melegebb idő.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!