Belföld

2013.08.02. 10:25

Droglabort számoltak fel (videóval)

Az elmúlt időszakban több kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményt derítettek fel a rendőrök.

ORFK

Közel 300 büntetőeljárást indított a rendőrség 2013. július hónapban kábítószer birtoklása bűntette és kábítószer kereskedelme bűntette miatt az országban. 160 kilogramm marihuánát, több mint 1.000 tő kannabiszt, 4,2 kilogramm szintetikus kábítószert, illetve por állagú pszichoaktív szert, továbbá több mint 1.000 darab tablettát foglaltak le a nyomozók. Az eljárásokkal összefüggésben 44 személyt vettek őrizetbe a hatóságok.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kábítószer Bűnözés Elleni Osztály munkatársai az elmúlt időszakban külföldi társszervekkel, valamint megyei rendőr-főkapitányságokkal közösen hajtottak végre több, a kábítószer bűnözés felderítésére és felszámolására irányuló akciót.

Új pszichoaktív anyag sporttáskába rejtve

A nyomozók 2013. július 4-én a szlovák vámszervekkel való nemzetközi együttműködés keretében Komáromban a helyi Rendőrkapitányság munkatársaival közösen fogtak el egy 28 éves férfit, akitől 2,2 kilogramm új pszichoaktív anyagot /Alfa-PVP-t/ foglaltak le a rendőrök. A nyomozás adatai szerint M. Tibor az új pszichoaktív anyagot egy magyar-szlovák nemzetközi buszjáraton - sporttáskába rejtve - kívánta Magyarország terültére csempészni. A lefoglalt anyag - a gyanú szerint - Kínából érkezett Szlovákiába.

Autókba vagy ruházatba rejtett drogok

A Készenléti Rendőrség munkatársai a Somogy, a Veszprém, valamint a Zala Megyei Rendőr-főkapitánysággal közösen 2013. július 11-18. között a fővárosban, illetve Siófok, Zamárdi, valamint Szántód térségében összesen 34 személlyel szemben indítottak eljárást kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elkövetése miatt. Az összehangolt bűnügyi akció során különböző mennyiségben foglaltak le autókba vagy ruházatba rejtett kokaint, marihuánát, amphetamint, Ginát, extasy-t, valamint különböző pszichoaktív szereket.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai 2013. július 14-én egy Zamárdiban tartott rendezvény területén elfogtak egy 21 éves ösküi lakost, akinek ruházatából nagyobb mennyiségű kábítószergyanús anyag - feltehetően kokain, extasy, marihuána -, valamint nagyobb mennyiségű készpénz került elő. H. Rudolf a rendelkezésre álló adatok alapján annak a belga fiatalembernek is adott el extasy-t, aki 2013. július 14-én hunyt el Zamárdiban.

Az elhunyttal egy bérleményben tartózkodó 22 fő belga, illetve holland állampolgárságú fiatalt előállították. A velük szemben alkalmazott gyorsteszt kábítószer fogyasztását mutatta ki. A Siófoki Rendőrkapitányság a 22 külföldi gyanúsítottal szemben - szabadlábon hagyásuk mellett - kábítószer-birtoklása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, az előzetes letartóztatásban lévő 21 éves férfival szemben kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást.

Droglabort számoltak fel

Összehangolt akció keretén belül fogott el 2013. augusztus 1-jén délután a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda egy kábítószer-gyártással és terjesztéssel foglalkozó csoportot. A nyomozók egy érdi családi házban üzemeltett droglabort számoltak fel. A házkutatás során 2 darab - egyenként napi 20 ezer darab tabletta gyártására alkalmas - nagy teljesítményű tablettázógépet, 1,4 millió forint készpénzt, közel 70.000 darab csillag alakú tablettát, valamint 20 kilogramm por állagú pentadront találtak. A lefoglalt anyagok kispiaci összértéke 150 millió forint. Az akció során a rendőrök az érdi helyszínen két, a fővárosban egy férfit fogtak el.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a 22 éves B. Máté a pszichoaktív szer előállításával volt megbízva, a 19 éves L. Tamás a futár és terjesztő szerepet töltötte be, a 22 éves G. Dániel a csoportot irányította, amely összehangoltan és szervezetten működött 2013. év eleje óta. A banda a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint ez idáig 150.000 darab tablettát gyártott le és értékesített belföldön és külföldön egyaránt.

Mindhárom gyanúsítottal szemben - őrizetbe vételük mellett - új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja folytatja a további eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és egyben előterjesztést tett előzetes letartóztatásuk indítványozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!