Belföld

2013.07.29. 15:07

Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése a várható időjárásról az ország és Európa terültére kedd estig.

MTI

Várható időjárás az ország területére kedd estig

Hétfő estig túlnyomóan derült, száraz idő lesz. Késő estétől nyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, és éjszaka záporokat, zivatarokat hordozó csapadékzóna vonul át felettünk. Kedden a Dunántúlon gomolyfelhős, napos idő lesz. Keleten eleinte erősen felhős lesz az ég, zápor, zivatar is várható, majd ott is megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet, és egyre több helyen kisüt a nap. Délután már csak északkeleten lehet néhol zápor, zivatar.

Az élénk délnyugati szél estétől északnyugatira fordul, megerősödik, többfelé viharossá fokozódik, helyenként porvihart is okoz. Zivatarok környezetében is lesznek viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16, 22 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 26, 32 fok között alakul.

 


Az időjárási helyzet Európában


Északnyugat-Európa fölött többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el, emiatt arrafelé, valamint a hozzá tartozó frontálzóna mentén többször erősen megnövekszik a felhőzet, és eső, zápor, helyenként zivatar is előfordul. Szintén ciklon okoz felhős, gyakran csapadékos, hűvös időt a Kelet-európai-síkság keleti térségében. Ugyanakkor a két rendszer között a Skandináv-félsziget keleti részétől Ukrajnán át egészen az Appennini-félszigetig anticiklon húzódik.

Területén a leszálló légmozgásoknak köszönhetően alig van felhő, napos az idő, csapadék sehol sem fordul elő. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk nagy részén többnyire 20 és 28 fok között alakul, de Közép-Európában még mindig 6-8 fokkal melegebb van az ilyenkor megszokottnál, itt a délutáni órákban 30, 39 fokot mérnek. 

Kedd estig a Kárpát-medence térsége fölött a nyugat felől érkező hidegfront át is vonul záporok, zivatarok, viharos szél kíséretében. Kedden már kevésbé lesz meleg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!