Belföld

2013.07.30. 13:51

Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése a várható időjárásról az ország és Európa területére szerda estig.

MTI

Várható időjárás az ország területére szerda estig

Többnyire gomolyfelhős, napos időre van kilátás, ugyanakkor kedden északkeleten-keleten még erősen felhős területek is lesznek. Elsősorban utóbbi tájakon zápor, zivatar is várható, egy-egy heves zivatar is előfordulhat jégesővel, viharos széllel. Szerdán már sehol sem kell csapadékra számítani.

Kedden zivatartól függetlenül is többfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél, majd estére jelentősen mérséklődik a légmozgás, és szerdán az élénk északnyugati szél csak a Dunántúl északi felén erősödhet meg helyenként. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 19 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 31 fok körül várható.

Az időjárási helyzet Európában

A Norvég-tenger fölött örvénylő ciklon hosszan elnyúló hullámzó frontálzónája a Skandináv-félsziget északi részétől a Balti-tengeren és a Kárpát-medencén át egészen az Adriai-tengerig nyúlik. A front mentén erősen felhős az ég, többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar. Ugyancsak ciklonális hatások alakítják a Brit-szigetek időjárását.

Az említett front előtt száraz, meleg levegő helyezkedik el, a Balkán-félszigeten nagy területen 36 és 40 fok közé melegszik fel délutánra a levegő, de még északon a Kola-félszigeten is 25, 27 fokot mérnek. A front mögött délnyugat felől is anticiklon nyúlik be kontinensünk fölé, arrafelé is napos az idő, 30 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. Szerda estig a Kárpát-medence időjárását ez a magasnyomású képződmény alakítja, emiatt egyre szárazabb levegő áramlik hazánk fölé, ismét melegedés kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!