Belföld

2013.05.22. 15:55

Kommentár - Ne jöjjenek ki!

Életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását kérte Szabó Zsolt ügyész a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi közül háromra a Budapest Környéki Törvényszéken.

Varga Ibolya

A legsúlyosabb ítéletet az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottra kérte, de a negyedrendű esetében is ehhez közelítő mértékű büntetést lát indokoltnak. A vádlottak romák ellen hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadásokat követtek el 2008-ban és 2009-ben.

Az utóbbi időben egyre érzékenyebbek vagyunk a súlyos erőszakos bűncselekményekre. Kemény ítéleteket szeretnénk azoknak, akik más megélhetés hiányában minimális összegekért képesek megkínozni, sőt megölni másokat, de ugyanúgy elítéljük azt, ha a bőrszíne, vallása, nemzeti hovatartozása miatt veszik el valakinek az életét.

Aki ilyenre képes, azt igenis vonják ki végleg a társadalomból, több példa van rá, hogy az elkövető a büntetése letöltése után nem tud visszailleszkedni és újra gyilkol.

Ráadásul ez az eset is példa arra, hogy mennyire lassú nálunk az igazságszolgáltatás. Lehet azzal védekezni, hogy milyen hosszadalmasak a korszerű bűnügyi technikai eljárások, de a kis naiv állampolgárnak az az érzése, hogy minden szinten lassan őrölnek az igazságszolgáltatás malmai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!