Belföld

2013.05.16. 05:36

Alföldi Róbert visszautasítja, hogy összemossák két színház működési számait

Alföldi Róbert a leghatározottabban visszautasítja, hogy a Főpolgármesteri Hivatal szerdai közleményében összemossa a Nemzeti Színház 2009-es működési számait az Újszínház 2012-es adataival.

MTI

Ezzel azt a látszatot keltve, hogy ugyanazok a tendenciák tapasztalhatók mindkét színháznál, és ezzel is igazolja az Újszínház nézőszámának harmadával való csökkenését. A Nemzeti Színház igazgatója az MTI-hez csütörtökre virradó éjszaka eljuttatott közleményében arra reagál, hogy a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága azt közölte: az Újszínház - a tavalyi évad és üzleti év számai alapján - megfelelően teljesíti mind a jogszabály által előírt feltételeket, mind a fenntartó fővárosi önkormányzat által támasztott előírásokat.

"Az Újszínházban a 2011-es évhez viszonyítva valóban csökkent a nézőszám, de színházban nem szokatlan jelenség, hogy a nézőszámban visszaesés következik be, ha a vezetőváltás profilváltással és a társulat cseréjével jár együtt" - közölte a hivatal.

Összegzésük összehasonlításként felidézi, hogy Alföldi Róbert 2008. július 1-jétől lett a Nemzeti Színház kinevezett igazgatója, a teátrumban abban az évben 364 előadást tartottak, a nézőszám 106 ezer volt, Alföldi első "teljes" igazgatói évében, 2009-ben mindkét szám csökkent, az előadásoké 288-ra, a nézőké pedig 93 ezerre.

Alföldi Róbert erre reagálva hangsúlyozza, hogy az Újszínház által képviselt művészi szemlélet semmilyen módon és semmilyen formában nem köthető a Nemzeti Színház eddigi művészi munkájához, működéséhez és szellemiségéhez. "Még a számok tükrében sem" - fogalmaz. Szerinte a Főpolgármesteri Hivatal közleményben valótlan adatok olvashatóak. Mint írja, a Nemzeti Színház 2008-ban 457 előadást tartott 122 875 néző előtt. Az egy előadásra jutó nézőszám tehát 268,8. Első teljes igazgatói évében, 2009-ben 369 előadást tartott a Nemzeti Színház, 108 793 nézőnek.

Az egy előadásra jutó nézőszám tehát 294,8-ra nőtt. Az Újszínház egy előadásra jutó nézőinek száma 2012-ben, a Fővárosi Önkormányzat által kiadott közlemény szerint 186,6 néző. A nézőszám csökkenése a Nemzeti Színház esetében 2009-ben 11,5 százalék, szemben az Újszínház több, mint 30 százalékos nézőszám-csökkenésével.

Alföldi Róbert szerint ezek a számok is mutatják, hogy az a hipotézis, miszerint az Újszínház 2012-es mutatói ugyanazokat a tendenciákat tükrözik, mint a Nemzeti Színház általa vezetett első teljes éve, nem állja meg a helyét, hiszen egy színház sikeres működését a számok összefüggésében illik vizsgálni. A Nemzeti Színház 2009-es jegybevétele az előző évhez képest 12 530 198 forinttal nőtt, egy jegyre átlagban 400 forinttal többet fizetett minden néző.

Ugyanezen adatok az Újszínház esetében ennek az ellenkezőjét, drasztikus visszaesést mutatnak az előző évhez képest. Alföldi Róbert arra is kitér, hogy a közleményben olvasható következtetések azért is meglepőek, mert 2012 végén a főváros kulturális vezetése tárgyalásokat folytatott vele arról, hogy a Nemzeti Színház után vegye át az Újszínház vezetését, mivel a főváros is úgy ítéli meg, hogy a színház új vezetése nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ezen szándékától a főváros kulturális vezetése később elállt - közölte Alföldi Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!