Belföld

2013.03.05. 10:29

Klubrádió: a bíróság kimondta, hogy győztest kell hirdetni a 95,3 MHz-es frekvenciára

Győztest kell hirdetni a budapesti 95,3 MHz-es körzeti rádiós frekvencia pályázatán, méghozzá az egyedüliként versenyben maradó Klubrádiót - így értékelte a csatorna vezetése a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíráság keddi ítéletét, amelyben hatályon kívül helyezte a médiahatóságnak a pályázat érvényességét visszavonó határozatát.

MTI

Arató András vezérigazgató az ítélethirdetést követően újságíróknak azt mondta: a Klubrádió nemcsak másodikként végzett a még 2011-ben kiírt pályázaton, de immár egyedüliként áll versenyben, mivel a többi pályázót vagy a bíróság zárta ki, vagy a médiahatóság.

A vezérigazgató szerint a Klubrádió nyertessé nyilvánításának kötelezettsége már az ügyben hozott első, 2012. márciusi bírósági döntésből is következett. Hozzátette: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa azonban ezt nem hajtotta végre, hanem a pályázat üres hátoldalain hiányolta a rádió cégszerű aláírását.

Arató András közölte azt is: olyan megoldást várna a médiatanácstól, amely a többi budapesti, nem zenei rádióhoz hasonlóan ingyenes frekvenciahasználatot biztosít a Klubrádiónak.

Stock Richárd, a rádió jogi képviselője hangsúlyozta: a döntés értelmében a pályázat továbbra is érvényes, a bíróság pedig most arra kötelezte a médiatanácsot, hogy hirdessen nyertest.

Hozzátette: a keddi ítélet az ügyben hozott eddigi bírósági döntéseken túl ment abban a tekintetben, hogy kimondta, az alaptörvényt is sérti az az állapot, amelyben jelenleg a rádió van.

Egy, a sajtó sokszínűségének fontosságát valló országban ugyanis nem lehet megtenni egy rádióval, hogy nem jut hozzá ahhoz a frekvenciához, amelyet tartalmi értelemben megnyert - fűzte hozzá.

A médiatanács hosszas eljárás után tavaly decemberben azt a határozatát vonta vissza, amelyben - még 2011 decemberében - érvényesnek nyilvánította a 95,3 MHz-es budapesti frekvencia pályázatát. A Klubrádió kezdeményezése nyomán most ezt helyezte hatályon kívül a bíróság. A döntés indoklása szerint a médiatanács nem tett eleget a Fővárosi Ítélőtábla tavaly márciusi ítéletében foglalt iránymutatásnak, mivel nem döntött egyértelműen a pályázati eljárás végeredményéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!