Belföld

2013.02.25. 18:18

Kommentár - Célkeresztben az MNB-elnök

Már régóta figyelemmel kísérhetjük a kormány és a Magyar Nemzeti Bank elnökének csörtéjét.

Barták Péter

Orbán Viktor korábban állítólag bátor embernek titulálta, amiért nem állt félre a kétharmad útjából. Nem is annyira a munkáját, mint inkább a személyét támadták, amiért nem engedett beleszólást a jegybank tevékenységébe. Kezdődött azzal, hogy Simor Andrást „off-shore-lovagnak” kiáltották ki, aki magánvagyonát adózatlanul külföldre menekíti. Majd a fizetését nyirbálták meg, csakúgy, mint más köztisztviselőknek. Később – törvényt módosítva – megemelték az irányító monetáris tanács létszámát, hogy. nagyobb befolyással bírjanak a jegybanki döntésekre.

Mindez persze nem tetszett az Európai Uniónak, és a nemzeti bankok mindenkori függetlenségére hivatkozva számos intézkedést meg is semmisített. Az Állami Számvevőszék mostani ellenőrzésén alapuló gyanú – miszerint az MNB felhatalmazás nélkül szolgáltatott ki adatokat az IMF-nek, másrészt a 2009–2012 között használt elektronikus rendszer nem volt akkreditált, tehát nem eléggé biztonságos – talán az első szakmai kifogás, amelynek – ha bebizonyosodik – Simor jövőjére nézve súlyos következménye lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!