Belföld

2013.01.22. 10:21

Romagyilkosságok: kizártak egy védőt, tárgyalási napokat kell megismételni

Jogerősen kizárták a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőperéből Varga Zoltánt, a harmadrendű vádlott helyettes kirendelt védőjét, ezért tárgyalási napokat kell megismételni. Az érintett tárgyalási napok jegyzőkönyveinek ismertetése körülbelül tizenöt napot vesz igénybe.

A Budapest Környéki Törvényszéken folyó büntetőper keddi tárgyalási napján Miszori László, az ügyben eljáró bírói tanács elnöke bejelentette: a helyettes kirendelt védő kizárását kimondó bírósági döntés jogerőre emelkedett.

Ennek következtében mindazokat az eljárási cselekményeket, amelyeket az ügyvéd jelenlétében foganatosítottak, megismétlik, hogy az eljárási szabálysértést kiküszöböljék - közölte.

Miszori László elmondta, az egyes tárgyalási napok megismétlése azt jelenti, hogy az azokon készült jegyzőkönyveket felolvassák, észrevételeket lehet tenni, valamint mindazokat, akik az érintett tárgyalásokon megjelentek - szakértők, tanúk - ismételten beidézik. Ezt követően a bírói tanács elnöke megkezdte a tavaly június 13-i tárgyalás jegyzőkönyvének ismertetését.

Kende Katalin, a törvényszék szóvivője az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a jegyzőkönyvek ismertetése legalább 15 tárgyalási napot vesz igénybe.

A Budapest Környéki Törvényszék tavaly október 3-án zárta ki a perből Varga Zoltán ügyvédet. Miszori László akkor azt közölte: a védőt azért zárja ki a bíróság, mert tudomására jutott, hogy az ügyvéd bíró édesapja korábban eljárt az ügyben. Varga Zoltán 2012. február 3-a óta volt P. Zsolt helyettes kirendelt védője.

Az október 3-i tárgyaláson a bíró felidézte: 2011. október 10-én a Fővárosi Ítélőtábla felülvizsgálat keretében végzést hozott, amelyben - egyebek mellett - fenntartotta a harmadrendű vádlott előzetes letartóztatását is. A végzés ellen fellebbeztek, így került az ügy a Legfelsőbb Bíróságra, amely 2011. december elsején hozott döntést. Ennek a tanácsnak a tagja volt az ügyvéd édesapja, Varga Zoltán bíró.

A büntetőeljárás szabályai szerint nem lehet védő, aki az ügyben mint bíró, ügyész vagy mint a nyomozóhatóság tagja járt el, valamint az ügyben korábban vagy jelenleg eljáró bírónak, ügyésznek vagy a nyomozóhatóság tagjának a hozzátartozója.

Miszori László október 3-án elmondta azt is, hogy két nappal korábban találkozott Varga Zoltánnal, aki közölte vele: édesapja korábban eljárt az ügyben. A döntés akkor azért nem emelkedett jogerőre, mert P. Zsolt és védője fellebbezést jelentett be.

Miszori László az október 3-i tárgyaláson azt közölte, ha jogerős lesz a kizárás, akkor harminc tárgyalási napot meg kell ismételni. Kitért arra is, ha az, hogy a kirendelt védő rokona korábban eljárt az ügyben, "később derül ki, abszolút hatályon kívül helyezési ok a másodfokú eljárásban".

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében K. Árpádot, a testvérét, K. Istvánt, valamint P. Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Cs. Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

A per idei első tárgyalását múlt pénteken tartották. Kende Katalin decemberi tájékoztatása szerint a bíróság március végéig tűzött ki határnapokat: 26 tárgyalási napot tervez, iratot ismertet, tanúkat és szakértőket hallgat meg, ítélet - a bizonyítás menetétől függően - nyáron várható.

Kende Katalin az MTI keddi megkeresésére azt is közölte, hogy a vádlottak esetében az előzetes letartóztatás maximális időtartama négy év, amely 2013. augusztus 21-én jár le.

A négy férfit 2009. augusztus 21-én fogták el munkahelyükön, egy debreceni szórakozóhelyen, ahol a fal mögé rejtve találták meg egy besenyszögi vadásztól 2008 márciusában elrabolt, a romák elleni támadássorozatnál használt vadászfegyverek egy részét. A büntetőper 2011. március 25-én kezdődött.

A vád szerint a négy férfi a besenyszögi fegyveres rablás és a debreceni menekülttáborra leadott lövések mellett kilenc településen  támadott romákra: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak fegyverekkel és gyújtópalackokkal romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy, Nagycsécsen két ember halt meg, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves férfit és 5 éves kisfiát lőtték agyon, miközben felgyújtott házukból menekültek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!