Belföld

2013.01.09. 18:37

Egészségügy: beteg ötlet a nyugdíjazás?

Senki sem szereti, ha órákig kell várakoznia az orvosnál, ugyanakkor – mi tagadás – sokakat irritál a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatása. Az, amikor valaki nyugdíjat meg munkabért is kap...

B. Kiss László

Mindez az egészségügyi dolgozók kötelező nyugdíjazásával kapcsolatban jutott eszembe. A dolog nagy vihart kavart: az ágazat érdekvédelmi szervezetei aggályaikat hangoztatják. A kötelező nyugdíjazás persze nem lesz általános, hiszen – mint az államtitkár is nyilatkozta – kevesebb orvos dolgozik a kelleténél, és arányában a szakdolgozók még ennél is nagyobb hiányával kell szembenézni. Így aztán például a nyugdíjkorhatárt betöltött orvosok is a továbbfoglalkoztatásukat kérhetik. Az érdekvédelmi szervezetek azonban erre azt mondják: az érintettek nagy száma miatt a kormányhatározatban leírt egyedi mentességi eljárásrend kezelhetetlen lesz az egészségügyben.

S hogy mennyien lehetnek az érintettek? Nos erről, úgy tűnik, megoszlanak a vélemények. Az államtitkár szerint hat- vagy hétezerre tehető a számuk. Mindenesetre az elkövetkező időszakban pontosítják a számokat, valamint a felmentés eljárásrendjének részleteit – ígéri Szócska Miklós.

Mindez jó alapnak tűnhet a további tárgyalásokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!