Belföld

2012.10.01. 10:33

Cozma-per a Kúrián: Sztojka súlyosabb ítéletet kapott

Budapest - Nyolc évről tizenhárom évre súlyosbította a Kúria a Cozma-ügy harmadrendű vádlottjának, Sztojka Ivánnak büntetését. A Legfőbb Ügyészség felülvizsgálati kérelmére indított eljárásban hozott határozat szerint Raffael Sándor és Németh Győző börtönbüntetése változatlanul tizennyolc év.

Osváth Sarolta

Sztojka Iván esetében azonban súlyosabbra változtatta a bűncselekmény minősítését, eszerint a Marian Cozma halálával, Ivan Pesic életveszélyes, maradandó fogyatékosságot okozó és Zarko Sesumnak  életveszélyes sérülést jelentő sérüléssel végződő bűncselekményben bűnsegédi bűnrészesként vett részt. A súlyosabbnak minősülő bűncselekmény miatt a korábbi enyhébb ítélet törvénysértő lett volna, ezért a Kúria határozata tizenhárom évre emelte. 

A  határozathozatal kihirdetését követően Mészár Róza tanácselnök sajtótájékoztatót tartott, amelyen összességében sikeresnek értékelte a Legfőbb Ügyészség felülvizsgálati kérelmét, és egy kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az eljárás során a Kúria politikai nyomást nem tapasztalt.

Helmeczy László szerint a Kúria alapvető tévedést korrigált

A Cozma család jogi képviselője szerint a Kúria hétfői határozatában a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla alapvető tévedését korrigálta azzal, hogy a harmadrendű vádlott bűncselekményét átminősítette testi sértésről emberölésben való bűnsegédi bűnrészessé.

Helmeczy László újságíróknak az ítélethirdetés után a helyszínen azt mondta, ez tette lehetővé, hogy Sztojka Ivánt ne 8, hanem 13 évre ítéljék. Utalt arra, hogy míg testi sértésért 2 és 12 év között, addig a gyilkosságban való bűnsegédi bűnrészességért 5 és 20 év közötti büntetés szabható ki. Szerinte a másodfokú bíróság valójában azt állapította meg, hogy a harmadrendű vádlottnak szinte nincs is köze az emberöléshez.

Emlékeztetett arra: már a megállapított tényállásban is az szerepelt, hogy Marian Cozmát hárman támadták, és a harmadrendű vádlott is aktívan támadta őt, miközben Raffael meg tudta szúrni. Arról beszélt, hogy Sztojka Iván nem szúrt ugyan, de nagyon jelentős segítséget nyújtott az emberöléshez.

Elmondta azt is, ő a Győri Ítélőtábla írásbeli indoklásának ismerete előtt levélben kifogásolta a legfőbb ügyésznél, hogy nem minősítették bűnsegédnek Sztojka Ivánt. Hozzátette: ezzel az álláspontjával értett most egyet a Kúria, és ez tette lehetővé a súlyosabb ítélet kiszabását.

Kitért arra is, hogy az első- és a másodrendű vádlott is majdnem a maximumot kapta 18-18 évet, két évvel a felső határ alatt.

A Kúria részben megváltoztatta a Győri Ítélőtábla jogerős ítéletét a Cozma-ügyben hétfőn, és Sztojka Iván harmadrendű vádlott büntetését 8 évről 13 évre súlyosbította. Az első- és másodrendű vádlottra, Raffael Sándorra és Németh Győzőre jogerősen kiszabott 18-18 éves szabadságvesztést helybenhagyta a legfelsőbb bírói fórum.

A Veszprém Megyei Bíróság 2011 júniusában első fokon, nem jogerősen életfogytiglant szabott ki Raffael Sándorra és Németh Győzőre, a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván pedig 20 év fegyházbüntetést kapott. A fellebbezések folytán a Győri Ítélőtábla idén április 27-én Raffael Sándort és Németh Győzőt 18-18 év, Sztojka Ivánt pedig 8 év börtönre ítélte.

Videó:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!