Belföld

2012.09.26. 11:36

Janics-ügy - Ha magyar állampolgár marad, Janics kap olimpiai életjáradékot

Amennyiben országot vált, ám megtartja a magyar állampolgárságot, 35. életéve után megkapja az olimpiai életjáradékot a magyar államtól Douchev-Janics Natasa háromszoros olimpiai bajnok kajakos.

MTI

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az MTI-nek szerdán elmondta: Janics jelenleg csak az életkora miatt nem jogosult járadékra, hiszen a további feltételek - olimpiai érmes, magyar állampolgár és Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkezik - adottak.
A 30 esztendős kajakos férje, egyben edzője, Andrian Douchev Szerbiában kapott állást, emiatt a versenyző távozni készül szülőhazájába, Szerbiába. Janics, aki Londonban Kovács Katalinnal kettesben második, egyesben harmadik lett, már elkérte kilépő papírjait szegedi
egyesületétől.

Az olimpiai életjáradék nem fix összeg. Az olimpiai bajnokok esetében a Központi Statisztikai Hivatal által számított, a bérből és fizetésből élők előző évi, országos szintű bruttó nominál átlagkeresetének megfelelő összeg, ami 2011-ben 213 100 forint volt.
Janics mellett további kajakosok válthatnak országot. A hétszeres világbajnok Benedek Dalma jelezte, férje, Dusan Ruzicic miatt a jövőben szerb színekben indul. Sajtóértesülések szerint a vb-bronzérmes Sarudi Alíz Cipruson folytatja pályafutását, míg a kilencszeres vb-első Paksy Tímea Ausztriába távozna.
A szabályok értelmében a versenyzők jövőre akkor szerepelhetnek más ország színeiben, ha ezt hivatalosan szeptember 30-ig, azaz most vasárnapig jelzik a magyar szövetségnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!