Belföld

2012.07.13. 09:15

Vádat emeltek Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter ellen

Budapest - A Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter, szocialista országgyűlési képviselő és Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium (HM) egykori közigazgatási államtitkára ellen pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt.

MTI

Keresztes Imre főügyész az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a főügyészség a vádlottakat jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja, amelyet Juhász Ferenc tettesként, Fapál László pedig felbujtóként követett el.

A vagyonkezelési szabályok megszegése következtében a Honvédelmi Minisztériumot 43 millió forint vagyoni hátrány érte, amely nem térült meg - olvasható a főügyészség közleményében.

A vádirat lényege szerint Fapál László hivatásos katonaként 1988-ban szolgálati lakást kapott, amelyet kedvezményes vételáron 1998-ban megvásárolhatott. Fapál László emellett 2001-ben a honvédségtől ingatlanépítés céljára munkáltatói kölcsönben is részesült, amelyet 2005-ben visszafizetett. 2005. február 11-én kérelmet nyújtott be Juhász Ferenc honvédelmi miniszterhez, hogy a korábbi lakásjuttatás, illetve a munkáltatói kölcsön ne jelentsen kizáró körülményt, és így bérlakást kaphasson.

Fapál Lászlónak közigazgatási államtitkárként a vezetői lakásellátás iránti igényét a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek kellett volna bejelentenie, és a jogszabály alapján kizárólag határozott időre, állami vezetői jogviszonya időtartamára, ezen tisztség betöltésének megszűnéséig kaphatott volna bérlakást.

A kérelemről Juhász Ferenc honvédelmi miniszterként még aznap - a jogszabályi rendelkezéseket megszegve - egyedi döntést hozott, amelyben a kizáró körülmények alól a felmentést megadta, és egyben megállapította, hogy Fapál László határozatlan időtartamra kaphat HM-rendelkezésű lakást.

A HM a főváros XIV. kerületében egy 147 négyzetméteres, négy és fél szobás ingatlant vásárolt 65 millió forintért 2005. május 5-én. Még aznap a HM gyorsított eljárásban intézkedett, és - a lakásra 11.680 forintos havi bérleti díjat meghatározva - Fapál Lászlóval határozatlan időtartamú bérleti szerződést kötöttek. 2006. május 10-én Fapál László közigazgatási államtitkárként írásos kérelemmel fordult a miniszterhez, hogy megvenné az általa bérelt HM-rendelkezésű lakást.

A HM Védelemgazdasági Főosztály 2006. június 6-ai, ezzel kapcsolatos javaslatát Fapál Lászlón, mint közigazgatási államtitkáron keresztül terjesztette a miniszter elé. A személyét érintő javaslatot Fapál László az előterjesztés keltezésének napján "Egyetértőleg" terjesztette a miniszter elé, aki azt ugyanazon a napon "Rendben!" felirattal záradékolta.

Fapál László "mindennek eredményeként" 2006. július 4-én kedvezményes vételáron, 22,2 millió forintért vásárolhatta meg a 65,2 millió forintra értékelt ingatlant.

A vádirat szerint Fapál László igénybejelentései és Juhász Ferenc egyedi döntései azt célozták, hogy - Fapál László közigazgatási államtitkári tisztségét és jogállását az ügyintézés során szándékosan figyelmen kívül hagyva, a vonatkozó vagyonkezelési szabályokat kikerülve, illetve megszegve - Fapál László vételi jogosultja, majd - kedvező vételi feltételekkel - tulajdonosa legyen az állami tulajdonú ingatlannak.

Juhász Ferenc 2002 májusától 2006. június 9-ig volt honvédelmi miniszter, Fapál László pedig 2004. december 10-től 2006. június 30-ig volt a HM közigazgatási államtitkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!