Belföld

2012.06.15. 22:56

Június 16. - Mi történt ezen a napon?

Június 16. Jusztin névnapja, az év 168. napja a Gergely-naptár szerint.

duol.hu

Jusztin latin eredetű, jelentése: igazságszerető férfi. Női párja a Jusztina. Justinianus keletrómai császár volt, a VI. század közepéig uralkodott. Nagyszabású építkezésekkel igyekezett nevét megörökíteni: a legnevezetesebb a Hagia Sofia templom Konstantinápolyban, amelyet napjainkban mecsetté alakítva lehet megtekinteni, benne azzal a két gyertyatartóval, amelyet a budai várból zsákmányoltak a törökök.

Arany régi magyar személynévből lett felújítva; jelentése: aranyos vagy aranyműves.

Június 16. a megbékélés napja: magyarországi ünnep, a független Magyarország napja, Nagy Imre miniszterelnök és társai kivégzésének évfordulóján. Bloomsday: írországi ünnep, James Joyce író életművének emléknapja, középpontjában Ulysses c. regényének eseményei állnak. Az ünnep elnevezése Leopold Bloom-ra, az Ulysses főszereplőjének nevére utal. Fiatalok napja vagy Youth Day: dél-afrikai ünnep. Tours-i Szent Márton ereklyéjét Mikes János püspök ünnepélyesen a szombathelyi székesegyházba hozza.

Június 16-án történt: 1554-ben az oszmán hadsereg elfoglalta az észak-magyarországi Fülek várát. 1849-ben Zsigárdnál a magyar honvédsereg (vesztes) csatát vívott a császáriakkal. 1913-ban Tours-i Szent Márton ereklyéjét Mikes János püspök ünnepélyesen a szombathelyi székesegyházba hozta. 1919-ben Eperjesen kikiáltották a Szlovák Tanácsköztársaságot. 1940-ben a Szovjetunió megkezdte Észtország megszállását. 1958-ban Nagy Imre, Maléter Pál és Gimes Miklós halálos ítéletének végrehajtása. 1963-ban Föld körüli pályára indult a Vosztok–6 űrhajó, fedélzetén Valentyina Tyereskovával, a világ első női űrhajósával. 1989-ben Nagy Imre, Maléter Pál és Gimes Miklós ünnepélyes újratemetése.

Június 16-án született: 1313-ban Giovanni Boccaccio itáliai író, költő, humanista, 1829-ben Geronimo az Amerikai Egyesült Államokban élő csirikava apacsok kimagasló törzsi vezetője, 1890-ben Stan Laurel („Stan és Pan”) amerikai komikus-színész, 1930-ban Zsigmond Vilmos Oscar-díjas magyar filmoperatőr, 1942-ben John Rostill angol zenész, a Shadows együttes basszusgitárosa, 1971-ben Tupac Shakur amerikai rapper.

Június 16-án hunyt el: 1958-ban Nagy Imre miniszterelnök, kivégezték, 1959-ben George Reeves amerikai színész.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!