Belföld

2012.06.25. 16:16

Felfüggesztett börtönre ítéltek egy gázrobbanást okozó nőt

Emberölés kísérlete miatt két év, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Szolnoki Törvényszék hétfőn első fokon egy idős jászapáti asszonyt, aki öngyilkossági szándékkal tavaly januárban az otthonában kinyitotta a gázt, amely azután berobbant.

MTI

A vádirat szerint az asszony tavaly január 19-én, miután veszekedett a fiával, öngyilkossági szándékkal meglazított egy gázcsövet Nyírfa utcai otthonában, ahol ezután robbanás következett be, és tűz is keletkezett.

Pongrácz Zsolt tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában hangsúlyozta: a törvényi minimumot el nem érő büntetés kiszabását mindenekelőtt az indokolta, hogy a nő elsősorban a saját élete kioltására készült, és bár a fiát is veszélyeztette, nem tört tevőlegesen az életére. Enyhítő körülményként a bíróság figyelembe vette a vádlott idős korát és büntetlen előéletét, továbbá azt is, hogy az orvosi szakvélemény szerint enyhe fokú szellemi leépülése korlátozta abban, hogy tettének következményeit pontosan felmérje. Ugyancsak a nő mellett szólt az is: a vádirati tényállással ellentétben nem volt bizonyítható, hogy szándékosan robbantotta be a gázzal telített helyiséget.

A bizonyítási eljárás mindvégig a vádlott szavahihetőségét támasztotta alá, aki azt állította: saját élete kioltására készült. S bár ezzel fiát is veszélyeztette, nem tört tevőlegesen annak életére. A szakértői vizsgálat ezt megerősítve azt állapította meg, hogy a gázrobbanást feltehetőleg valamelyik elektromos készülék zárlata okozhatta - fogalmazott a bíró.

Pongrácz Zsolt szólt arról is, a vádlott börtönbüntetésének 3 év próbaidőre történő felfüggesztését az is lehetővé tette, hogy fia időközben elkerült otthonról, őt szociális gondozásba vették. A törvényszék döntését vádlott és védője tudomásul vette, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!