Belföld

2012.04.27. 14:31

Hoffmann Rózsa: még nem lesz rövidebb a nyári szünet

A következő tanévben biztosan nem fog változni az iskolai szünet hossza - mondta az oktatásért felelős államtitkár pénteken az MTI-nek Balatonalmádiban, ahol egy iskolai segítő hálózat kiépítését célzó kistérségi projekt nyitórendezvényét tartották.

MTI

Hoffmann Rózsa ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy a későbbiekben az általános iskolákban rövidebb legyen a nyári szünet. Hangsúlyozta, ezt a döntést alapos előkészítésnek, a társadalmi igények pontos felmérésének kell megelőznie.

Az államtitkár megjegyezte: ez az elképzelés nem új keletű, az elmúlt napokban azért került újra a köztudatba, mert egy zalai rendkívüli osztályfőnöki órán egy diák ezt megkérdezte tőle.

Hoffmann Rózsa szerint az általános iskolás és az óvodás korú gyermekek esetében problémát okoz, hogy az iskolai szünetben a szülők nem tudnak gondoskodni a felügyeletről, ezért foglalkoznak a kérdéssel, de semmilyen döntést nem hoztak erről; a következő tanévben ez nem okoz változást.

Az államtitkár az MTI kérdésére válaszolta azt mondta: a gimnáziumokban a rövidebb nyári szünetre nincs lehetőség, hiszen ott igazodni kell a felsőoktatás elvárásaihoz, ezért csak az általános iskolákban lehet erről szó, ha a körülmények azt megengedik és arra igény van. Ez nem politikai, hanem alapvető szakmai kérdés, amelyet illetően meg kell felelni azoknak az elvárásoknak, amelyek markánsan kirajzolódnak - fűzte hozzá.

Szintén kérdésre válaszolva kitért arra: a tanfelügyeleti rendszer megyei szinten szervezett feladat lesz, erre a most hatályos törvény lehetőséget ad, csak a rendszert nem dolgozták ki és nem működtették.

Hozzátette: a külső, objektív ellenőrzésre képzett szakemberek, egyébként gyakorló pedagógusok meghatározott módszer szerint ellenőrzik a pedagógusok munkáját, azt, hogy a Nemzeti Alaptanterv és más elvárások hogyan teljesülnek, s erről jelentést készítenek. Az ellenőrzés alapvető célja a folyamatok megerősítése, jobbítása, nem feltétlenül a hibakeresés - szögezte le Hoffmann Rózsa.

Kifejtette: a vizsgálatot végző szakértőknek intézkedési jogosítványuk nincs; ha a pedagógiai munkát kritizálja a jelentés, akkor a munkáltató intézkedik. Az ellenőrzésnek minőségjavító szerepe van, ezt várják a tanfelügyeleti rendszertől is - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint az ellenőrzések a szakma által elfogadott protokoll szerint zajlanak majd, azokban a minimálisra próbálják csökkenteni a szubjektív véleményt, a tanfelügyeleti rendszer pedig a megyei kormányhivatalokhoz tartozik.

A tanfelügyeleti rendszer Hoffmann Rózsa közlése szerint a jövő szeptemberben kísérleti jelleggel indul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!